3 min. læsning (cirka)
4.7/5 - (4 votes)

En varmtvandsbeholder og dens funktion er meget godt skitseret i navnet, da det er en beholder, der indeholder varmt vand, som kan benyttes efter behov i boligen.

Det er en måde i boligen, hvorpå det er muligt at lagre varme på en god måde. Man benytter vand som varmelagring, da vand har en meget høj varmefylde pr volumen, hvilket vil sige, at det er muligt at lagre meget varme på lidt plads.

Det betyder derudover også, at varmen kan holdes over en lang tidsperiode, hvormed det er muligt at få så stor nyttevirkning af varmen som overhovedet muligt.

Hvordan opvarmes beholderen?

Vandet i selve beholderen er muligt opvarme med et varmelegeme, som vil varme vandet op, hvormed varmen altså lagres i vandet og kan benyttes efter behov i boligen.

Har man olie- eller pillefyr, vil vandet oftest blive opvarmet af disse varmekilder. Når der så er behov for varmt vand i boligen, tages det altså fra varmtvandsbeholderen, så mest mulig af varmen kan udnyttes, når der er behov for det.

Det er også muligt at få varianter til centralvarme og fjernvarme. En beholder til centralvarme vil være udstyret med et rør, som varmt vand fra centralvarmeanlægget kan løbe igennem, således vandet heri kan opvarmes.

Varianten til fjernvarme fungerer efter det samme princip, hvor det blot er vand fra fjernvarmen, der opvarmer vandet i varmtvandsbeholderen.

Når man skal have fat i en ny varmtvandsbeholder, er der mange forskellige ting at holde øje med. Mange tror, at det er vigtigt at spørge: ”Hvor mange liter?”.

Dette er dog ikke det vigtigste spørgsmål, da effekten også spiller en stor rolle i forhold til, hvilken variant man skal vælge.

Kig på effekt frem for beholderens volumen

Går man nogle år tilbage, ville man kunne benytte netop den mængde af varmt vand, beholderen kan indeholde, hvorefter man skulle vente på, at alt det nye vand igen blev varmet op.

Det er dog ikke det, man bør fokusere mest på i dag, da teknologien inden for området har udviklet sig en hel del inden for de senere år.

De er blevet bedre isoleret, mens deres evne til opvarmning er blevet betydeligt bedre, siden de første modeller stod klar på markedet.

Det betyder ganske enkelt for forbrugeren, at det er muligt at benytte mere varmt vand end den mængde vand, der kan være i beholderen.

Det kommer som et resultat af, at den nyere teknologi har udviklet sig, således vandet i beholderen kan opvarmes så hurtigt og effektivt, at vandet opvarmes så hurtigt, som det benyttes. På den måde er det ikke længere så vigtigt, hvor mange liter, der kan være i beholderen.

Derved kan man altså have de samme mængder af varmt vand til rådighed, uden man behøver at have en meget stor varmtvandsbeholder stående i boligen.

Det er blandt andet en forbedret effekt, der sørger for dette, hvorfor det kunne være mere relevant at se på effekten frem for dens volumen.

Hvad har varmtvandsbeholder effekten at sige?

Effekten vil være afgørende for, hvor hurtigt vandet i beholderen kan varmes op. Når vandet kan varmes hurtigt op, vil det ikke være nødvendigt med en stormodel, hvorved man kan spare på pladsen.

Jo bedre effekt der er, jo hurtigere vil beholderen være i stand til at opvarme vandet, så det er vigtigt at få afstemt dette med behovene.

Har man eksempelvis et forholdsvist højt forbrug, kan det være en fordel med en varmtvandsbeholder med en høj effekt, således man på den måde kan matche behovene og have varmt vand efter behov.

Dermed ikke sagt, at størrelsen er helt ligegyldig, da vandet i en sådan beholder helst skal udskiftes en gang om dagen. Derfor er det vigtigt, at husstandens gennemsnitlige forbrug af vand afstemmes med dens størrelse.

Vælger man en for stor variant, risikerer man, at vandet ikke udskiftes ofte nok, hvilket kan have sundhedsmæssige konsekvenser. Derved er det vigtigt at finde en god balance, således beholderen ikke er for stor i forhold til at kunne få udskiftet vandet dagligt.

Her er det så også vigtigt, at effekten på beholderen er tilstrækkelig stor i forhold til at kunne opvarme den mængde af vand, der er behov for. Derved bør man i stedet undersøge effekten for beholderen frem for udelukkende at se på volumen af beholderen.

Findvarmepumpe.dk anbefaler:

En standard varmepumpe
Spar penge – modtag flere gode tilbud på din varmepumpe!

Du udfylder én formular med dine ønsker og behov på 2 minutter. Herefter sendes din forespørgsel til maximalt 4 forskellige montører.

Montøerne er opmærksomme på, at levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Gå til spørgeskemaet og hent dine tilbud – det er 100% gratis og uforpligtende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

nine − 6 =