varmepumpe luft til luft
En luft til luft varmepumpe har varme samt køle-funktioner til din bolig

Vi vil dække alt du skal vide om en luft til luft varmepumpe. Bedre indeklima, energimærke, støj, besparelser årligt, priser og meget mere.

Typen af varmepumpe, som de fleste vælger til perfekt opvarmning i et sommerhus. Den kan snildt kører året rund med lav eller høj tempratur alt efter hvad der er brug for at et bedre indeklima i dit sommerhus eller bolig.

Foruden af skabe et godt indeklima, så kan et godt klimaanlæg give dig besparelser i økonomien. Denne type af varmepumpe kan spare dig mange penge årligt ift. andre energikilder, da det er en effektiv og stabil varmekilde, som holder temperaturerne du efterspørger.

Varmepumper luft til luft har altså samtidig en skjult “ekstra” funktion, som gør at ingen frostskader opstår i dine rør eller lignende. Det betyder at din bolig er meget bedre stillet året rundt.

Du kan i dette indlæg finde mere omkring forskellige emner. Du kan blive meget klogere på hvad en luft til luft varmepumpe kan gøre for dig og hvorfor du bør anskaffe en luft til luft. Klik dig i bunden videre til en af vores udvalgte partnere for tre-fire tilbud.

Hvad er en luft til luft varmepumpe?

Lige som de fleste andre varmepumper består en luft til luft varmepumpe af en udedel og en indedel. Udedelen har til formål at give den energi som din luft til luft varmepumpe skal bruge via. luften. Dette princip er præcist det samme som ved de fleste luft til vand varmepumper, som du kan læse mere omkring hvordan fungerer på vores side om luft/vand. Når du er i gang, så kan du også se vores side omkring jordvarmeanlæg her.

De gode luft til luft varmepumper hjælper dig med at få varme inde i huset. Du får denne varme inde i huset ved hjælp fra luften uden for. Denne luft bliver suget ind i dit hjem efter at den har været igennem kompressoren, der laver varmen til huset. Altså bliver luften der er udendørs omvekslet til varme, som du kan benytte dig af med glæde inden døre.

En god luft til luft varmepumpe består ganske enkelt af to forskellige dele. Den ene kaldes en indedel. Denne del sidder inde i huset og spreder varm luft ud til alle husets rum. Denne sidder ofte centralt placeret i et hus for at skabe den bedste cirkulation i rummene. Ligeledes er der en udedel. Udedelen sidder, som ordet hentyder, uden på huset. Det er denne del, som tager luften ind og konverterer dette til varme, som kan benyttes inde i huset.

Panasonic VZ9SKE i sommerhus
Billede: Hængende på væggen ses en Panasonic varmepumpe model vz9ske. Foto: aircon.panasonic.eu

Hvordan fungerer en varmepumpe luft til luft?

Det er faktisk ikke så kompliceret, hvis at man blot deler det op i små dele. Som tidligere nævnt i denne artikel, så består luft/luft varmepumpen af en ude- og indedel. Disse to dele bliver forbundet med nogle komponenter, som er det der skaber varmen i huset. Disse komponenter består af kølerør, styringskabel og selvfølgelig strøm.

I udedelen sidder der en blæser, som hjælper kompressoren til at trække varmen ud af luften. På den måde kan denne samle varmen. Herefter videre gives det til indedelen, som videregiver varmen til indeklimaet.

Selve udseendemæssigt består pumpen af en kasse der siden udenpå huset, og en kasse der hænger inde i huset, det ligner de airconditionanlæg man ser i de mere varme lande. Denne type af varmepumpe består igen ligesom de to andre typer, nemlig af fire komponenter, som er dem der står bag processen. 

Nu fordamper dit kølemiddel i udedelen og bliver til væske i indedelen, de to dele er forbundet af tynde rør. Denne væske er den som afgiver varmen. Selve pumpen skal være forbundet til strøm.

Processen i en effektiv luft til luft

Udedelens blæser trækker luften ind igennem fordamperen. Ved hjælp af fordamperen trækkes energien fra luften over i kølevæsken. Når kølevæsken har optaget energien trækkes det igennem kompressoren. Kompressoren øger temperaturen ved at hæve trukket og føre kølevæsken igennem en dysse. På den måde øges temperaturen ved hjælp af at komprimere væsken.

Når varmen føres videre til indedelen kommer dette til kondensatoren. I kondensatoren kondenseres kølevæsken. Den kondenserede væske frigiver varme, som bliver blæst ud i rummet.

Du kan se i videoen her, som er lavet af NaturvarmeVest, hvordan luft/luft varmepumpen fungerer.

Afspil video

Varmepumpe luft til luft priser

Prisen på denne type er

Afhængig af model og tilbudsgiver
3.395kr - 19.995kr Vores TIP:
Efterspørg tilbud for en bedre pris på varmepumpe inkl. installation
 •  
TIps & tricks

Tilbud anbefales at spare penge på din luft til luft varmepumpe pris og installeringen, men også til dig som ønsker mere overblik over hvad du skal vælge.

En god varmepumpe luft til luft der har et energimærke i den høje ende vil ikke blot spare dig penge årligt, men også give et bedre indeklima og mere varme.

Hvis du allerede kan få den billigere fra start, så er det selvfølgelig noget, som er værd at tage med i besparelserne.

På knappen neden for kan du få tilbud på alt fra panasonic varmepumper, en varmepumpe fra bosch, en varmepumpe fra mitsubishi og mange flere mærker, som er inkl. installation.

Mange penge at spare

Luft til luft varmepumpen er utrolig effektiv til hjem, der benytter sig af varmekilder der er drevet af el. Det kunne fx være elradiatorer, varmeblæsere eller lignende. Benytter du sådan en type kilde, så er denne type varmepumpe lige noget for dig. Så læs du endelig videre.

Denne type pumpe er aldeles effektiv der afgiver enormt meget ydelse pr. Brugt kWh el. Der kan gives helt op til 4 kWh varme pr. kWh el. Hvilket, hvis man skulle være i tvivl, er fornuftigt til de fleste. Foruden dette er spændingen. Det er altså derfor at denne varmeressource er super funktionel og god til at erstatte den almindelige el-radiatorer eller lignede. Det betyder ligeledes at der er rigtig mange penge at spare for dig på sigt. 

For at give et konkret eksempel herpå kan man kigge på de fleste elradiatorer fra et givent bygge marked. Der er selvfølgelig det billigste valg, som yder omkring 0,2-0,5 kWh. Du kan derimod også finde nogle ganske pæne LCD display elradiator eller en elradiator som kan yde mellem 1-2kWh. Jeg skal ikke lyve og sige at disse ikke også bliver solgt.

Selv har jeg give mange kunder sådan en med under armen fra min tid i BAUHAUS belysningsafdeling. Men jeg må også indrømme, at der er mange, som har nøjes med lidt mindre. De har altså lavet en halv løsning. Det har ikke altid være en løsning, som har dækket deres behov. Hvilket er ærgerligt. For jeg er overbevist om, at de kunne have gjort det mere økonomisk for dem selv, hvis at de havde lyttet til mit råd.

 

Elradiator vs varmepumpe

Benytter du dig på nuværende tidspunkt af elvarme i hjemmet, igennem el radiatorer eller lignede. Jamen så er en billig luft til luft varmepumpe lige noget for dig. Dette er nemlig det bedste alternativ, som vil give dig flere penge på bundlinjen, sidst på året.

Du skal dog huske at vælge en varmepumpe af god kvalitet for at kunne spare penge. For ikke at gemme hvor meget energi, du spare miljøet for. Tjek derfor altid efter et godt energimærke på din luft luft varmepumpe. På den måde løfter du læsset på din pengepung og miljøet. Det er vigtigt, fordi at du kun ville mærke denne forandring, hvis der er en høj ydeevne.

Det hænger sådan sammen, at det er tungere økonomisk at varme et hus op fra nul. Her tænker jeg på sommerhus eller kolonihavehus. Det er derfor en god ide, at holde sommerhuset på omkring 8 grader i vinter perioden. Det kunne jo være du skulle et smut forbi til jul. Men det holder også dit sommerhus ved lige. Varmen holder frost og kulde ude og det gør dit sommerhus mere tilfreds. Du undgår nemlig frostskader eller værre.

 

 

Installation af en luft til luft varmepumpe

Processen er faktisk hurtig og nem, hvis at man har prøvet det før. Det skal dog nævnes, at dette skal udføres at en autoriseret person. Men det er ikke så galt som du tror! Selv tænkte jeg, at det ville man da sagtens kunne klare selv.

Det var først, da jeg vidste at installationen ofte er indregnet i prisen. At jeg tænkte ”det er slet ikke pengene eller tiden værd, at gøre det selv”. Jeg kunne dog forstille mig, at der alligevel sad en ”Gør det selv” mand eller kvinde derude, som stadig tænker at den må kunne klares selv. Fred være med det. Det skal dog nævnes – Det er på eget ansvar og enlig imod loven.

 

Placering af Komponenterne

Nok om det og videre til monteringen! Som du måske ved med en luft til luft varmepumpe, så består denne jo af to dele. Hvoraf den ene skal monteres udendørs og den anden inde i huset. Hvilket jo giver god mening. Disse kaldes ude- og indedelen, hvis man kunne have lyst til at gøre sig klog over for håndværkeren eller familien.

For at forbinde de to dele, skal der bores et hul igennem husmuren. Dette gøres kun for at kunne få alle rør ind i huset. Dette giver jo forbindelse mellem de to dele.

Man kan enlig placere de to dele som man vil. Delene behøver nødvendigvis ikke at sidde på samme mur. Det kan, som tidligere nævn, være en utrolig fornuftig idé, at placere varmepumpens indedel centralt i huset. På den måde får man mest glæde af varmen, som den udgiver.

En god varmepumpe bliver installeret, sådan at varmen blæses ned mod gulvet. Dette gør man da varmen vil sige op i alle tilfælde. Dermed får du altså en bedre luftcirkulation i dit hus, men du gør også din varmepumpe effektiv. Placer din varmepumpe i cirka halvanden meters højde for at få den bedste effekt.

For at få den bedste pris, så giver det mening at få et tilbud. Når du efterspørger et tilbud, så spørg derfor efter en varmepumpe luft til luft pris inkl montering hos den portal eller montør du søger hos.

 

Billig og Nem installation, men husk følgende

Når du får installeret en varmepumpe i dit hus er det vigtigt, at du husker at oplyse de forskellige myndigheder omkring installationen. Dette er ikke noget, som installatøren gør for dig. Dette er for eksempel også en af grundene til, hvorfor at det er så vigtigt at få en autoriseret til at udføre denne installation for dig. Det går nemlig nemmere ind hos registrene.

Man skal melde til BBR-registeret at der er sket en ændring i forhold til varmekilder i huset. Dette kan være afgørende, hvis at du skal sælge dit hus på et givent tidspunkt. Foruden dette er det også lovpligtigt, som ejer af huset. Hele processen med dette kan du læse mere om her. Klik her.

Du skal foruden dette underrette dit forsikringsselskab, at er blevet fortaget en ændring. Det er vigtigt, da det kan give økonomiske ulempe, hvis ikke dette gøres.
Derudover kan du gøre det økonomisk positivt for dig selv, hvis at du melder til dit energiselskab at der er sket en ændring. Ændringen i varmekilden kan nemlig give dig en reduceret elafgift, fordi din varmepumpe er mere økonomisk. Læs mere om tilskud ved at trykke her.

 

Luft/luft – Den perfekte varmepumpe til sommerhuset

Luft/luft varmepumpen er sammen med luft til vand varmepumpen en af de mere populære varmepumper til sommerhuset.

Denne er populær da den ved hjælp af et lavt energiniveau kan udvinde meget varme.  Varmepumpen er ligeledes et populært sommerhus valg, da den kan holde en stabil temperatur om vinteren. Men denne kan altså også fungerer som en aircondition om sommeren. Det betyder altså at varmepumpen kan give et godt indeklima om sommeren, så vel som vinteren.

Oven i alt dette kan du kombinere din varmepumpe med en sms fjernstyringsfunktion. Dette betyder altså, at du kan tænde for varmen inden du tager op i sommerhuset. På den måde kan hyggen begynde med det samme.

 

Er der meget støj med denne?

Det er vigtigt at forhøre dig hos din installatør omkring dette. Det er nemlig utrolig vigtigt for din livskvalitet. Det værste ville være at have en varmepumpe hængende inden for som støjer en del. Du kan også selv læse dig frem til det på de fleste varmepumper. Kig efter hvor mange dB, som pumpen afgiver. Jo højere jo værre er det.

Ligeledes skal udedelen heller ikke støje for meget på en sommeraften. Det er derfor en god ide at nævne dette, når du får lavet et tilbud. Altså at varmepumpen skal være så lydløs som muligt. Uanset hvilken varmepumpe du får, skal du så vidt det er muligt prøve at undgå, at denne er placeret omkring terrassen.

 

Fordele ved en luft til luft varmepumpe:

 • Et godt alternativ til brændeovne og el-radiatorer i specielt sommerhuse.
 • Er en god varmekilde i sommerhuse.
 • Den er billig og forholdsvis nem at installere.
 • Der skabes luftcirkulation i rummet/huset, idet varmen spredes ud i luften.
 • Der skal ikke være installeret radiatorer.
 • Nogle varmepumper er med indbygget aircondition, som kan være brugbart om sommeren.
 • Aircondition funktionen om sommeren, som kan give køling på de varmeste dage.
 • Du kan få en luft til luft varmepumpe til en god pris.

 

Ulemper ved denne:

 • Varmen kan have svært ved, at sprede sig fra rum til rum, afhængig af størrelsen på huset og rummene.
 • Denne type af varmepumpe er påvirket af temperaturen udenfor, og det kan være nødvendigt med back-up varme.
 • Indedelen kan give lidt lyd fra sig, som en almindelig blæser.
 • Det kan føles som træk, når der bliver blæst varmt luft ind i huset.

Læs om luft til vand varmepumper her.

Indlæg fra kategorien