7 min. læsning (cirka)

Søg om tilskud, før du går ud og køber dig en ny varmepumpe. Siden 2009 har du kunne få energitilskud igennem Energispareordningen.

Det kan være en enormt god ide at søge om tilskud, da lige netop dette kan spare dig for en masse penge.

På den måde sikre du dig, at du får mest muligt ud af dit køb. Det er vigtigt, hvis du ønsker at gøre købet af en god varmepumpe mere økonomisk.

Søg om tilskud ved energiselskaberne

Der er mange energiselskaber i Danmark, som yder et energitilskud til en varmepumpe. Grunden til, at de gør dette, er som sagt, fordi det nedsætter energiforbruget for din bolig. Derfor er det også i deres interesse, at du skifter til en varmepumpe.

Fremhævede virksomheder med energitilskud

Liste over virksomheder tilbyder tilskud til energispareprojekter

 • Dansk Fjernvarme Handelsselskab
 • EnergiFyn
 • Ørsted
 • AURA Energi
 • NOE Net
 • Ravdex
 • Bornholms Energi & Forsyning A/S
 • Vestforsyning
 • Verdo
 • Odder Forsyningsselskab
 • Kalundborg Forsyning
 • EWII
 • Fjernvarme Fyn
 • SEF og LEF NET A/S

Mulighederne med energitilskud

Hvis du vil skifte til en varmepumpe og i den forbindelse ønsker at ansøge om energitilskuddet, behøver du faktisk ikke at vælge det energiselskab, som du benytter nu. Du bestemmer nemlig helt selv, hvilket energiselskab du ønsker at benytte dig af. Som forbruger giver det dig flere muligheder, fordi du nu kan gå ud og finde det energiselskab, som kan give dig det bedste tilbud.

Det er dog meget vigtigt, at du er opmærksom på, at du skal søge om dette tilbud, FØR du skriver under på aftalen med installatøren. Det vil sige, at du skal have oprettet en ansøgning om at få tilskuddet, før du begynder at indkøbe og sætte varmepumpen op. Aftalen med energiselskabet er dog den første, du underskriver. Herefter kan du skrive under på aftalen med installatøren. Gør du det ikke i den rækkefølge, vil aftalen med energiselskabet ikke være gyldig. Når arbejdet med at installere varmepumpen er udført, sender du blot en faktura for arbejdet til energiselskabet.

Ved hurtigt at søge på Google kan du nemt finde en rimelig overskuelig liste med energiselskaber, der tilbyder energitilskud til varmepumper.

Søg om tilskud til elafgift

Du kan kun modtage tilskud til elafgift, hvis den nye elvarme er den primære varmekilde i din helårsbolig. Hvis du får installeret en varmepumpe i din helårsbolig, er varmepumpen det dog, og du skal derfor ikke bekymre dig om dette. Det, at den nye elvarme skal være den primære varmekilde i din helårsbolig, har desværre også nogle ærgerlige konsekvenser for f.eks. sommerhusejere, idet det ikke er muligt at ansøge om dette tilbud til sommerhuset.

Der er et par ting, du skal være opmærksom på, hvis du ønsker at benytte dig af tilbuddet om tilskud til elafgift. For det første nedsættes elafgiften på alt forbrug, som ligger over 4.000 kWh årligt, når du får energitilskud til elafgiften. For det andet skal du huske at angive din bolig, som opvarmet i BBR-meddelelsen, når du søger tilskuddet.

Derudover skal du ligeledes underrette dit elselskab om, at du benytter elvarme fra en varmepumpe.

Hvad er formålet med energitilskud?

Hensigten med energitilskuddet eller Energispareordningen generelt er at reducere mængden af C02. Energispareordningen forpligtiger energiselskaberne til at nå en bestemt mængde besparelser i energi hvert eneste år – både hos private og virksomheder. For at nå den bestemte mængde besparelser har energiselskaberne derfor interesse i at få forbrugerne til at foretage energibesparende foranstaltninger i deres boliger, og derfor tilbyder de dette energitilskud, der ligeledes er skattefrit. Energispareordningen kendes også bedre som den såkaldte 2020-aftale, som blev ført igennem tilbage i 2016.

Håndværkerfradrag

Du kunne indtil den 31.12.2014 benytte dig af håndværkerfradraget. Det vil sige, at installationen skulle være udført inden da, da det desværre ikke længere er muligt.

Dengang var det muligt at få fradrag for arbejdslønnen til installationen af varmepumperne, men samtidig var det dog ikke muligt at få tilskud til selve pumpen. Hver person i en hustand, såfremt personen var fyldt 18 år, havde ret til et fradrag på 15.000 kr., hvilket gjorde en markant forskel på prisen af installationen.

Få energitilskud ved at skifte til en god varmepumpe

Nogle vil nok spørge: ”Hvordan kan det være, at jeg kan få energitilskud til min luft til vand varmepumpe?”. Og ser du, det er der faktisk en meget god grund til, og det gælder ikke kun i forhold til en luft til vand varmepumpe. Du kan nemlig ansøge om energitilskud til flere forskellige slags varmekilder:

Grunden til dette er som sagt, at energiselskaberne ifølge Energispareordningen skal sænke deres energiforbrug. Det betyder ganske enkelt, at du kan få gavn af denne besparelse af energien. Derfor kan du få det, som de kalder for energibesparelsestilskud.

Med et energibesparelsestilskud kan du nemmere få råd til jordvarmeanlæg, luft til vand varmepumpe eller en luft til luft varmepumpe. Med andre ord kan du spare penge og energi ved at få installeret en god varmepumpe som din nye varmekilde i din bolig, sommerhus, kolonihavehus eller andet.

Måden, hvorpå du kan få dit energibesparelsestilskud, er ligeledes ret simpelt. Dette energitilskud skal du blot nævne, når du beder om et tilbud til din nye varmepumpe. På den måde bliver montøren opmærksom på, at du godt kunne tænke dig at få dit energibesparelsestilskud.

Energibesparelsestilskuddet kan beløbe sig op til 8.000 kr., men du kan faktisk få større besparelser end det. Energitilskuddet kan nemlig svinge alt efter, hvilket energiselskab du får det fra. Det er derfor noget, du skal være opmærksom på, når du begynder at undersøge mulighederne, men du skal samtidig også være opmærksom på, hvilken varmepumpe der er den rigtige for dig.

Luft til vand varmepumpe

Hvis du overvejer, hvordan du kan gøre din bolig mere energivenlig, det vil sige opvarme din bolig på en effektiv måde uden at bruge for mange ressourcer og dermed nedsætte energiforbruget, er luft til vand varmepumpen et oplagt valg. Denne slags varmepumpe er utrolig energivenlig til forskel fra ældre varmekilder som oliefyr eller pillefyr. Du skal derfor ikke bekymre dig om ressourcespild eller omkostninger ved at opvarme din bolig med denne form for varmepumpe, når det bliver koldt udenfor.

Luft til vand varmepumpen er altså et billigt og effektivt valg, hvis du ønsker dig en ny varmepumpe og muligheden for at ansøge om et energitilskud. Grunden til, at luft til vand varmepumpen er så effektiv, skyldes, at varmepumpen bruger varmeenergien fra enten luften eller jorden omkring boligen for at generere varme i boligen.

Når du skal vælge en luft til vand varmepumpe er der flere ting, du bør overveje nærmere:

 • Hvilket energimærke ønsker du? Du kan f.eks. få en A+++ mærket luft til vand varmepumpe, der har en høj virkningsgrad.
 • Hvad er varmepumpens ydeevne?
 • Hvad er dens lydniveau?

Det er vigtige overvejelser, der kan have betydning for det økonomiske energitilskud, du kan ansøge om hos energiselskaberne. Tilskuddets størrelse afhænger nemlig af energibesparelsen såvel som det energiselskab, du søger tilskuddet hos.

Luft til luft varmepumpe

En anden mulig energivenlig varmepumpe er luft til luft varmepumpen. Luft til luft varmepumpen har et lavt ressourceforbrug og benytter sig af varmeenergien fra luften udenfor til at skabe varm luft inden for i boligen. Til det er den særdeles effektiv, men i modsætning til luft til vand varmepumpen er den ikke i stand til at give varme til gulvvarme eller varme til radiatorer. Luft til luft varmepumpen er derfor i højere grad et godt supplement til andre varmekilder i boligen eller kan fungere som et alternativ til el-radiatoren. Luft til luft varmepumpen bruger mindre strøm og kan varme luften hurtigere end andre varmekilder. Denne form for varmepumpe er derfor også energibesparende, hvorfor du kan søge om energitilskud ved installation af denne.

Jordvarmeanlæg

Et sidste alternativ til en energivenlig varmepumpe er det nye jordvarmeanlæg. Som navnet antyder, bruger denne form for varmepumpe varmen i jorden til at skabe varme i boligen. Et jordvarmeanlæg fungerer på den måde, at en væskefyldt slange bliver placeret nede i jorden. Her bliver den opvarmet af solens varme, hvorefter jordvarmeanlægget omdanner jordvarmen til energi. Jordvarme er dermed en ressource, der er godt for miljøet, da denne måde at opvarme din bolig på reducerer det samlede CO2-udslip. Ligesom de andre to former for varmepumper, er denne dermed også energibesparende, hvorfor det er muligt at søge om energitilskud ved energiselskaberne. Der er flere fordele ved at skifte til et jordvarmeanlæg:

 • Billig energi
 • Du reducerer dit energiforbrug
 • Anlægget passer stort set sig selv og kræver derfor ikke vedligeholdelse
 • Du kan få energitilskud

Overvejer du derfor et nyt jordvarmeanlæg, er der mange fordele. Du skal dog være opmærksom på, at det kræver plads at nedgrave slangerne, da længden på slangesystemet bl.a. afhænger af din boligs størrelse og grundens jordtype, da fugtig jord bedre leder varmen. Derudover skal boligen være velisoleret for at opnå tilstrækkelig med varme på denne måde.

Oversigt for artiklens indhold
Artikel Navn
Søg om tilskud til varmepumpen for at få den bedste pris
Beskrivelse
Har du problemer med at skulle betale hele varmepumpen selv, så er dette indlæg lige noget for dig! Der findes nemlig flere muligheder for at få tilskud - Se her hvordan!
Forfatter
Udgiver signatur
FindVarmepumpe.dk

Findvarmepumpe.dk anbefaler:

En standard varmepumpe
Spar penge – modtag flere gode tilbud på din varmepumpe!

Du udfylder én formular med dine ønsker og behov på 2 minutter. Herefter sendes din forespørgsel til maximalt 4 forskellige montører.

Montøerne er opmærksomme på, at levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Gå til spørgeskemaet og hent dine tilbud – det er 100% gratis og uforpligtende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

16 − 10 =