3 min. læsning (cirka)
4.5/5 - (2 votes)

Genbrug er noget, der er på de flestes læber, og dette er også med god grund, da genbrug er godt for miljøet, pengepungen osv., mens genbrug også ofte kan være mindst lige så godt som det, der købes nyt.

Det er ligeledes blevet populært inden for mange forskellige brancher, hvor det i høj grad handler om at genbruge materialer, maskiner og lignende for at få den bedst mulige udnyttelse.

Det er også blevet en udbredt ting at genvinde varme i boligen, hvor man praktisk talt genbruger den varme, der allerede er i boligen og ellers ville sive ud i ventilationen.

Varmegenvinding er godt for miljøet, mens det også er noget, der kan mærkes på varmeregningen på den positive måde.

Indhold

Hvordan installeres et system for varmegenvinding?

Varmegenvindingen er ofte noget, der installeres i forbindelse med installation af ventilationsanlæg. Et ventilationsanlæg fungerer ved, at luft fra rum med megen fugt i form af køkken, badeværelse og lignende bliver trukket ud af boligen og siver ud i luften udefra.

Her er der så et andet indføringsrør, der fører ny luft ind i boligen, hvormed luften bliver frisk, mens fugten forsvinder, og der er mindre risiko for udvikling af svamp.

Det er dog ikke specielt attraktivt at lukke varmt luft ud for at få kold luft ind, da det vil kræve særdeles mange ressourcer at opvarme den kolde luft, mens man ikke udnytter ressourcerne optimalt ved at lukke varm luft ud.

For at undgå denne situation, skal man nu have installeret et varmegenvindingssystem, som overfører varmeenergien fra den luft, der skal ud, til den luft, der skal ind i boligen.

På den måde ’spilder’ man ikke ressourcer på at opvarme kold luft udefra, mens varmeenergien udnyttes bedre. Det siges, at det er muligt at genvinde omkring 80-85 % af varmen.

Hvordan foregår varmegenvinding

Varmegenvinding foregår ved, at den kolde luft opvarmes i en varmeveksler, hvilket sker i takt med, at den varme luft, der skal ud, siver forbi. Derved opvarmes den kolde luft af den varme luft så at sige.

Adskillelsen mellem den kolde og varme luft er adskilt af to meget tynde metalplader, således energien let kan blive overført.

Andre læste også:  BBR-meddelelsen | Alt du skal vide

Dette er eksempelvis en fordel frem for blot at åbne vinduer og døre ved udluftning, da man her vil miste det energipotentiale, der er i varmen, hvilket ikke er tilfældet med et ventilationsanlæg med varmegenvinding.

Der er flere forskellige fordele forbundet med dette, hvor nogle af dem opremses her:

  • Økonomisk lukrativt grundet genbrug af varmen
  • Bedre indeklima
  • Det bliver lettere at opretholde krav om lavt energiforbrug
  • Filtrering af pollen og andre partikler
  • På varme dage kan anlægget omstilles til at give koldere luft
  • Luftfugtigheden holdes lav
  • Undgår lugte og skadelige stoffer i boligen

Det skal nævnes, at det er en forholdsvis dyr løsning, mens det også kræver professionel hjælp at få installeret, monteret og integreret anlægget i boligen. Dog skal fordelene også tages i betragtning, mens man også gør sin bolig mere attraktiv og får den til at stige i værdi.

Dermed er det altså noget, der kan ses som en investering i boligen. Derudover er der også besparelser at hente på varmeregningen, såfremt man vælger denne metode.

Hvor giver det mening at installere?

Varmegenvinding er mest fordelagtigt i boliger, hvor der er et loft, der ikke benyttes, således rørledningerne kan føres her.

Derudover er det også enklere at indføre anlægget i nybyggerier, hvor det er muligt at integrere planerne om anlægget i forbindelse med udtænkningen af boligens opbygning.

Det er dog også muligt at gøre det i boliger, der ikke har et uudnyttet loftrum, da man blot kan lade rørene være synlige og indkredse dem i rørkasser eller lignende.

Rørene har en diameter på omring 12 centimeter, og det er herfor vigtigt at være omhyggelig i planlægningen, således de ikke kommer til at genere, hvis man ikke har et loft til rørene.

Man kan også med meget stor fordel vælge at isolere de rør, der skal være i uopvarmede rum grundigt, da det ellers vil nedtone effektiviteten på systemet. Er rørene ordentligt isoleret, vil det ikke have indflydelse på effekten.

Findvarmepumpe.dk anbefaler:

En standard varmepumpe
Spar penge – modtag flere gode tilbud på din varmepumpe!

Du udfylder én formular med dine ønsker og behov på 2 minutter. Herefter sendes din forespørgsel til maximalt 4 forskellige montører.

Montøerne er opmærksomme på, at levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Gå til spørgeskemaet og hent dine tilbud – det er 100% gratis og uforpligtende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

three × 5 =