Vølund F2040

maj 9, 2019

Vølund F2040 er en luft til vand varmepumpesortiment, som er udviklet til let at kunne tilpasses dine behov. Du kan derfor altid finde en kombinationsmulighed…

CTC EcoAir 520M

maj 6, 2019

En luft-til-vand varmepumpe giver dig mulighed for at udnytte vedvarende energiressourcer. En CTC EcoAir 520M er ingen undtagelse.Renoverer du dit hjem eller står du midt…

Bosch Compress 7000i AW

april 21, 2019

Bosch Compress 7000i AW er en luft til vand varmepumpe til dig, der ønsker en samlet løsning for miljørigtig varme i hjemmet.Denne varmepumpe er yderst…

Daikin Altherma 3

november 18, 2018

Altherma 3 er Daikin's nye innovative luft til vand varmepumpe på markedet. Med sin nye Bluevolution teknologi, høje energieffektivitet niveau, unikke design og smarte funktioner,…

NIBE Split fra Vølund

november 5, 2018

Varmepumpen NIBE SPLIT fra Vølund Varmeteknik er ideel til opvarmning, køling og varmtvandsproduktion. Ovenikøbet findes den til mange forskellige husstørrelser, hvilket gør den til en…

Toshiba Estia

november 5, 2018

Den nye Estia er den nyeste varmepumpe fra Toshiba (2018), som er blandt de største og mest erfarne producenter i branchen. Med den nye Toshiba…

Bosch Compress 6000 AW

august 29, 2017

Foto: www.bosch-climate.dk Bosch lover på deres hjemmeside at du pga. 5 verdenspatenter og ny teknologi har sikret dig en rigtig god luft til vand varmepumpe.…

Dette er den dybdegående beskrivelse for hvordan en luft til vand varmepumpe fungerer. Vi vil ligeledes beskrive hvordan du finder luft til vand varmepumper som matcher dine behov. Her beskrives hver enkel del af processen. Jeg vil med dette indlæg gøre dig klogere på luft/vand varmepumper.

En varmepumpe tager energien fra luften og laver det om til varme, som du kan bruge til at opvarme din bolig på en økonomisk måde. Ligeledes har du muligheden for at bruge denne pumpe til varmt brugsvand i hanerne.

Hvad er en varmepumpe luft-vand så? Jo, kort sagt er det en vand varmepumpe, som giver dig muligheden for at varme rummene dit hus. Dette gøres igennem gulvvarme eller radiatorer.

Denne vand varmepumpe kan opvarme brugsvandet til hanerne, så du får varmt vand at bade i og vaske hænder i.

Luft/vand varmepumpens to dele (udedelen og indedelen)

Udedelen, leder luften ude fra igennem dens store ventilator køleelement, som nedkøler kølemidlet i varmepumpen. Dermed optages energi fra den udendørs luft i kølevæsken. Med energien, menes der at kølemidlet bliver koldt og klar til komprimering. Det er igennem komprimeringen at opvarmning sker endnu en gang. Luft-vand varmepumpen har en indendørs tank til vandet. Dette giver pumpen muligheden for at opbevare det vand, som den opvarmer.

Her ses et eksempel på hvordan en luft til vand varmepumpe kan se ud i boligen. Her ses et rigtig flot eksempel fra Vølund. (Artiklen fortsætter under billedet)

Vølund varmepumpe luft til vand
Foto: volundvt.dk

Når kølemidlet er koldt, er det som nævnt tidligere, igen klar til at skabe energi og varme. Derfor ledes kølemiddlet til varmepumpen igennem en indsnævring, hvor det bliver kompresset. Her bliver dette sat under tryk, hvorved det bliver varmet op.

Igennem kompressoren skabes der den varme i luft til vand pumpen, som man gerne vil bruge inde i huset. Rørene med det  varme kølemiddel føres igennem kondensatoren, hvor det kondenseres og på den vis afgiver sin energi/varme til akkumuleringsboksen/akkumuleringsbeholderen, som herefter varmer vandet, der skal bruges i huset.

God information om luft til vand varmepumpen

Luft til vand varmepumpen fungerer, som tidligere nævnt, ved at lave energien i luften til varme i huset. Dette gøres ved hjælp fra ventilatoren, der trækker luften igennem en varmeveksler. Varmeveksleren består af en masse små rør, hvor i der sidder væske / kølemiddel. Det kolde kølemiddel der sidder i rørene bliver presset igennem en dysse ved hjælp fra en kompressor. Når trykket hæves, så øges varmen.

Luft-til-vand varmepumpe kræver ligesom jordvarme, at huset er velisoleret. Dette skyldes, at fremløbstemperaturen på vandet som skal opvarme boligen, ikke er nær så høj som for eksempel fra et gasfyr. Dette betyder, at isoleringen er meget vigtig for at kunne varme huset tilstrækkeligt op. Hvis din bolig er velisoleret, er det muligt med en luft-til-vand pumpe at kunne varme hele huset op, også når der er minusgrader udenfor.

I forhold til varme og gulvvarme skal du dog være opmærksom på, om du har fjernvarme, for så kan det typisk ikke svare sig at skifte til en luft-til-vand varmepumpe, da fjernvarme sagtens kan være billigere i drift.

For at fungere skal varmepumpen have strøm, men ligesom en jordvarmepumpe producerer den 3 omkring gange så meget energi som den forbruger. Det vil sige, at for hver 1 kilowatt man forbruger, får man 3 kilowatt varme igen, hvilket er økonomisk meget attraktivt.

Hvad sker der inden i en effektiv varmepumpe luft til vand?

Det brugte kølemiddel bliver sendt tilbage mod ventilatoren. Før den kommer hertil sendes denne igennem en såkaldt ekspansionsventil. En ekspansionsventil kan åbne eller lukke alt efter, hvad man har lyst til at få ud af kølemidlet. Dette er nyttigt i pumper, som skal kunne regulere varmen. Hvilket jo er de fleste. Denne hjælper til at sænke det tryk og den varme, som kølemidlet er sat under. Sådan kan kølemidlet igen optage energien fra varmeveksleren. En ekspansionsventil regulerer sig selv efter hvor varmt elementet er, som løber igennem denne. Dette bestemmes via en lille sensor, der er indbygget i denne.

Den anden ting der sker er at det opvarmede vand er på vej mod akkumuleringsbeholderen. På sin vej støder dette på en 3-vejsventil. En ventil der skifter med at åbne mellem centralvarmebeholderen (akkumuleringsboksens midte) og det ny varmede vand fra kondensatoren.

I toppen af akkumuleringsbeholderen er der som oftest altid så varmt at det er muligt at opvarme vand i samme tempo som det tappes. Det er det da der her kan være op til 60 grader varmt. Derfor er kapaciteten af varmt vand, som kan bruges i bad, gulvvarme, radiator m.m., stor.

Hvor kommer det varme vand så fra, når man bruger god luft til vand varmepumpe?

Det er varmt brugsvand, som bruges til husets bade og/eller vandhaner, føres hele vejen igennem akkumuleringsboksen via. rør og opvarmes på den måde til brug. Vandet, som skal bruges til husets radiatorer og gulvarme tappes fra akkumuleringsbeholderens bund, hvor temperaturerne er omkring 35 – 55 grader. Dette sker da varmen deler akkumuleringsboksen op i to dele, da denne stiger til toppen. Det vand, som bruges til husets radiatorer og gulvarme føres tilbage ind i boksen og bliver på den måde genopvarmet.

Se i videoerne her, hvordan en luft til vand varmepumpe laver luften om til varme du kan bruge i vandet.

Sådan fungerer luft til vand varmepumpen – Se videoen

Hvad så med placeringen af en luft-vand varmepumpe?

Mange stiller spørgsmålstegn til placeringen af en luft-vand varmepumpe, efter at man har set hvor stor, sådan en luft til vand varmepumpe er. Og med god grund. Det er jo ikke ulogisk. Mange husstande finder plads til en luft til vand-varmepumpe i et bryggers eller i en kælder.

Vi kan vel hurtige blive enige om, at det kan være svært find plads til noget man ikke har fundet endnu. Før man kan finde plads, skal man finde ud af hvor stor en varmepumpe er.

Så hvor stor er en luft til vand varmepumpe? Højden på den varmtvandsbeholder, som du skal have placeret inde i huset, spænder imellem en halv til to meter. Ved du da ikke hvilke dimensioner, som din varmepumpe skal være endnu, så beregn plads ud fra dette. Ligeledes kan bredde og dybde godt spænde mellem en halv meter og én meter. Hvilket igen bestemmes ud fra den størrelse, som du skal have på din varmepumpe.

Størrelsen på en luft-til-vandpumpe er typisk en 1 gange 1 meter boks, som er placeret udenfor huset. Der er typisk også placeret en lille del indenfor i huset som består af styredelen. En luft-til-vandpumpe fungerer nøjagtigt, som et jordvarmeanlæg, altså igen bestående af de fire komponenter, hvor kølemidlet her bliver opvarmet af luften fremfor jorden. Det opvarmede kølemiddel løber videre til husets varmtvandsbeholder, kølemidlet opvarmer dernæst vandet, deraf navnet luft-til-vand, og kølemidlet løber afkølet tilbage til luft til vand varmepumpe, hvor det opvarmes på ny.

Luft til vand varmepumpen giver dig muligheder

Luft til vand varmepumper kan ligesom et jordvarmeanlæg benyttes til at give dig den fornødne varme inde i dit hus. Pumpen benytter sig af radiatorer eller gulvvarme til rumopvarmningen i huset. Altså som det fungerer i de fleste husstande. Pumpen giver ligeledes varme til dit brugsvand, sådan at du kan tage et dejligt varmt bad eller få varmt vand i hanen.

Denne varmepumpe kan du benytte dig af i din bolig, som bruges hele året rundt. De fleste modeller kan dække en gennemsnitlig families behov. Det er dog vigtigt, at sikre dig at boligen er sikret. Det kan spare dig for flere penge. Det kan være en god idé, at få en specialist til at kigge boligen igennem før installationen.

Et økonomisk valg, der spare dig mange penge om året

Denne pumpe er økonomisk fordelagtig og meget energi venlig, hvis at du står og skal have udskiftet gasfyr eller oliefyr. Dette kan give dig en besparelse til omkring halvdelen af den før betalte varmeregning.

En luft til vand varmepumpe kører på el frem for olie eller gas. Her tænker du nok at det ikke kan være økonomisk, men der tager du fejl. En luft til vand varmepumpe yder nemlig mange kWh. Det er muligt at nå omkring 3 kWh på en gennemsnitlig varmepumpe.

Der er også luft til vand varmepumper, som har en lidt bedre virkningsgrad. Dermed kan de producere helt op til 4 kWh pr. kWh el der benyttes.

Derfor er denne varmepumpe ikke kun god for dig, der vil skifte et oliefyr eller gasfyr, men også for dig, som benytter sig af fx en elradiator. Denne pumpe giver dig ikke mindst en elregning, som er til at forhold sig til. Men også muligheden for varmt brugsvand til radiatorer, gulvvarme og til brugsvand. Det varmer i mit nordjyske hjerte at skrive.

Overslag på en billig luft til vand varmepumpe til en familie på fire

Har du en familie på fire, bor i et hus der er omkring 150 kvadratmeter? Så skal du regne med at en luft til vand varmepumpe vil koste dig under 14.000 kr om året. I dette er der altså både regnet med el og service på maskineriet.

Sætte du det op i mod et helt nyt oliefyr, så kan du regne med en besparelse, på omkring små 11.000 kr årligt. Igen med en beregning på den olie og service.

Hvordan ved jeg det? Det har jeg fundet ud af, ved hjælp af beregninger der er lavet af Teknoligisk institut, der har lavet dette til Energistyrelsens hjemmeside Sparenergi.dk.

Følger du dette eksempel, skal du dog være klar på en merinvestering. En investering, som vil være tjent hjem i løbet af seks år. Denne investering ligger mellem 50.000 og 60.000 kr. Ifølge mig en god investering, da en typisk varmepumpe holder omtrent 20 år.

Se her et eksempel på udskiftning af et oliefyr til varmepumpe, som er lavet af SparEnergi:

Hvad koster en luft til vand varmepumpe?

Prisen på en luft/vand varmepumpe kan variere meget. Har du forsøgt dig med, at sætte en luft til vand varmepumpe op selv kan det komme til at koste mere, grundet eventuelle fejl når en installatør kommer og skal sætte det sidste op. Det er med luft til vand varmepumper, som alle andre varmepumper, at du ikke må sætte det hele op selv. Skal du derfor have den bedste pris, så kan det i mange tilfælde være den bedste ide, at få en installatør på fra starten.

Efterspørger du flere tilbud, så kan du få en bedre luft til vand varmepumpe pris. En luft til vand varmepumpe kan koste et sted mellem 90.000kr og 130.000 kr. Måske billigere.

Du kan dog spare penge ved, at finde flere tilbud. Det er typisk inklusiv montering. Det kan se nemt ud at opsætte denne varmeløsning, men benyt hellere ekstra rådgivning, som i sidste ende kan give dig gode råd og eventuelt en bedre model med bedre teknologi. Der er mange gode produkter og dermed udvalg i Danmark, så du skal bare vælge det bedre tilbud.

Det er vigtigt at sige, at en luft til vand-varmepumpe pris på ikke ligger fast. Denne kan altid variere og tilpasses ud fra dit specifikke behov. Flere annoncer kan virke tiltrækkende, men tænkt på den kvalitet som der lægges tilbud på ved hvert tilbud.

Hvad taler for og imod en luft til vand pumpen

Får du installeret denne varmekilde vil du opleve en reduceret varmeudgift. Du spare pengene ved at skifte fra en mindre effektiv eldrevet varmekilde, olie eller gas. Når runder emnet olie, så skal du ikke længere tænke på opfyldning af dette.

En luft til vand varmepumpe er utrolig nem at betjene. Den er en sikker varmekilde, som du med sikkerhed vil blive glad for. Det vil det, da du vil opleve en besparelse på el. Derudover vil denne pumpe køre stabilt, både sommer og vinter. Du skal dog tænke over at udedelen har et halvhøjt lydniveau i nogle tilfælde, hvilket kan være til gene. Du har dog muligheden for at placere denne hvor du vil.

Ventilatoren udenfor er ikke den kønneste i hele verden. Du har dog muligheden for at tilkøbe et trædække eller lave et selv. Det er nemmere end de fleste vil indrømme.

Huset vil blive varmet i alle rum og du vil have varmt brugsvand. Det eneste, som du skal være utrolig opmærksom på er at denne varmekilde ikke fungere nær så godt i et hus, som ikke er isoleret ordentligt. Søg derfor for at huset er isoleret ordentligt.

Det er muligt at få tilskud til denne varmepumpe fra dit energiselskab. Hvor meget vides ikke. Det er noget, som energiselskaberne selv beregner.

Fordele ved en luft-til-vand varmepumpe:

 • Det er muligt, at spare op imod halvdelen af din varmeudgift ved at udskifte dit gamle og traditionelle fyr med en moderne varmepumpe.
 • Er et godt alternativ til et jordvarmeanlæg, hvis du ikke har et udendørsareal, som er stort nok.
 • Der er en høj driftsikkerhed.
 • Meget nem betjening.
 • Der ville ikke være noget luftgener i fyrrum, ligesom med for eksempel olie og gas.
 • Lav fremløbstemperatur som er meget velegnet til vandbåren gulvarme.

Ulemper ved en luft-til-vand-varmepumpe:

 • Det kan være nødvendigt med en elpatron som er monteret i varmvandbeholderen, fordi luft til vand varmepumpe kan have svært ved at følge med i visse situationer. Dette er situationer såsom, når der er under – 10 grader udenfor, eller hvis flere i husstanden bruger meget varmt vand på samme tid.
 • Udedelen på gamle modeller støjer som en vaskemaskine. Det er ens for flere gamle varmepumper. Tjek derfor varmepumper i test.
 • Er ikke helt så effektiv økonomisk fordelagtig som jordvarme, men kan levere varmt brugsvand i de fleste hustande.
 • Udseendemæssigt er den heller ikke så pæn at se på.
 • I visse tilfælde kan nye radiatorer være et krav, grundet lav fremløbstemperatur.
 • Ikke brugbart i dårligt isolerede huse.

Installation af varmepumper luft til vand

Installationen af en luft vand varmepumpe vil i alle tilfælde være bedst om sommeren. Hvorfor? Fordi sådan en installation kan tage et par dage at udføre. Det efterlader dig i et hjem, der ikke har mulighed for at blive opvarmet.

Det var det, som vores forfattere plejede at anbefale. Det har vi dog rettet nu, da det ikke altid er tilfældet. Dit hus kan ved nogle tilfælde stå varmt også om vinteren. Det viser vores research på en varmepumpe luft vand. Kontakt dog altid jeres installatør først.

Installationen af en luft vand varmepumpe er stort set altid indregnet i prisen. Det er til fordel dig. Men husk alligevel at forhøre dig herom. Det giver derudover mening at forhøre dig om varmen, hvis der er tale om en vinter installation.

Luft til vand varmepumper skal installeres udenfor og indenfor af en autoriseret installatør. Installatøren skal have lov til at bore et hul i din væg for at føre et rør. Røret her skal gøre det muligt at føre varmen. Udenfor sidder ventilatoren, som skaber varmen. Indenfor sidder tanken, som opbevarer varmen.

Det er muligt, at tage en snak med håndværkeren om at sætte de to dele forskudt, hvis at dette er noget, som man ønsker. Det er også muligt, at få indberegnet i tilbuddet, hvis man får flere. Noget som vi altid anbefaler. Se i bunden af siden, hvor vi anbefaler dig at gøre det.

I forbindelse med installation, skal du huske følgende

Ved installationen af varmepumpe kan du skrive et par ting bag øret. Det er nogle ting, som kan få indflydelse, når du fx vil sælge dit hus. Så du får en bedre pris. Det drejer sig om, at du skal oplyse ændringen til de forskellige myndigheder. Dette er noget, som du selv er forpligtet til, som ejer af huset.

Er du ikke ejer af huset, skal du huske at nævne ændringerne over for din udlejer. Dette kommer helt naturligt i de fleste situationer. Det er her meget vigtigt at i får en snak omkring, hvilke ændringer der er foretaget i boligen.

Ændringerne skal meldes ind til BBR. BBR registeret skal vide, at der sker ændringer i boligens varmekilde. BBR varetages i rigtig mange tilfælde af den kommune, som du har bolig i. Denne del er lovpligtig, så det er meget vigtigt at du husker denne. Du kan læse mere om dette ved at trykke her.

Dit forsikringsselskab skal også vide besked omkring ændringen. Det skal de, da der sker en forskydning i risikoen. Det kan også være fordelagtigt for dig økonomisk at oplyse omkring dette.

Slutteligt skal du huske, at meddele dit energiselskab. Det skal du huske af én simpel grund. Det kan give dig tilskud. Det vil altså sige, at du kan få en billigere varmepumpe. Dette er alt sammen grundet, at din elafgift kan reduceres. I visse tilfælde kan du også modtage tilskud.

rendende vand kommer fra vandhane

Forskellen på en luft til vand varmepumpe og en luft til luft varmepumpe

En luft til vand varmepumpe har, ligesom luft til luft varmepumpen, en ude- og indedel. Der er dog en markant forskel på de to, hvilket er at luft vand varmepumpe har en stor tank, som indedel. Her har luft-luft varmepumpen en blæser, som mest af alt ligner en aircondition. Denne aircondition bruges til at varme huset rum med varmt luft, hvor imod en varmepumpe luft/vand bruger vand til at opvarme radiatorer og det rendende vand.

Derudover er prisen på luft til vand-varmepumpe højere end en luft til luft, men først nævnte er dog også mere effektiv i nogle tilfælde.

Læs om luft til luft varmepumper her.

Findvarmepumpe anbefaler:

Vi anbefaler alle, som ønsker det bedste tilbud på en varmepumpe, at få flere tilbud. Den nemmeste måde, at få flere tilbud på en varmepumpe er ved, at benytte sig af de services på nettet, der samler tilbud for dig.

Vi har fundet de to bedste og mest troværdige løsninger, som vi kender til.