Jordvarme i boligen med jordvarmeanlæg

Jordvarmeanlæg kan varme rummene og brugsvandet i din bolig ved hjælp af energien fra jorden.

Har du også hørt om gode fordele ved jordvarme og måske ønsker har du spekuleret på hvordan du investerer i et jordvarmeanlæg? Så er du kommet til den helt rigtige side.

Jordvarmeanlægget er en varmepumpe, som bør overvejes af personer der er i gang med huse i nybyg. Det er en miljøvenlig varmekilde, som giver dig en lang liste fordele tilbage, som fx varmepumpen udnytter radiatorer, ideel investering til udskiftning af oliefyr, billigere varmeregning & lang levetid.

Vi tager dig igennem diverse fordele og ulemper ved jordvarme, hvordan du kommer i gang og ikke mindst hvordan du kommer til at kende til prisen på et jordvarmeanlæg som passer dit hus.

luft til vand varmepumpe varmtvandsbeholder
Varmtvandsbeholder til et jordvarmeanlæg

Jordvarme fordele

  • På trods af at det er den dyreste etablering ift. luft til vand varmepumpe, er det dog også den mest effektive.
  • Det er meget billig energi, og man kan spare meget på varmeregningen.
  • Det er muligt, at nedsænke ens CO2 udslip på varmen med 50-75%.
  • Der er ingen vedligeholdelse af jordvarmeanlægget, bortset fra en gang årligt, hvor filteret i anlægget skal rengøres.
  • Anlægget er enormt nemt, at grave ned på din grund, i takt med et nybyggeri.
  • Anlægget spare typisk sig selv hjem før huset er solgt.

Jordvarme ulemper

  • Det er den dyreste etablering af en varmepumpe, op i mod 110.000 – 210.000 kr. for et almindeligt hus, som fx parcelhus, før tilskud.
  • Anlæggets slanger i jorden har behov for god plads på din grund.
  • Jordvarmeanlægget kører på el, og er derfor afhængig af elpriserne. (Dog er det typisk stadig en billigere løsning for din bolig uanset.)
  • En god besparelse fra jordvarmeanlæg på varmeregningen afhænger af at huset er velisoleret.
FÅ 4 GRATIS & UFORPLIGTENDE JORDVARME TILBUD

Jordvarme gennemgået hurtigt

Jordvarme er en meget effektiv energikilde, som kan give en god varme til dit hus. Et godt anlæg kan producere omkring tre gange, så meget af den energi, som den benytter.

Energien laves om til varme igennem et jordvarmeanlæg, hvorefter det overføres til dit hus. Jordvarmeanlæg optimeres hele tiden og nyere modeller producerer energi endnu mere effektivt.

Det betyder, at det bedste jordvarmeanlæg kan gøre for dig er, at lave store besparelser på varmen.

Jordvarme udvindes igennem jordvarmeslanger, der indeholder frostsikker væske. Jordvarmeslangerne graves typisk ned i haven enten vandret eller lodret. Derfor vil du eventuelt støde på betegnelserne vandret eller lodret jordvarme.

Det er vigtigt, at være opmærksom på ikke at bygge et skur eller plante buske og træer ovenpå græsset, hvor slangerne er, for så vil man skygge for solen, og effektiviteten fra jordvarmeanlægget, vil ikke kunne opretholdes.

Derudover er fugtig jord den bedste form for jord, idet det er bedst til at lede varmen, og husk at jordvarmen skal placeres i græsplænen. Man skal også være opmærksom på, at man skal søge om tilladelse til at få etableret et jordvarmeanlæg hos ens kommune.

Hvad koster et jordvarmeanlæg?

Prisen på et jordvarmeanlæg kommer naturligvis an på det behov, som huset har. Det behov forøges sammen med husets størrelse og dermed forbrug. Jordvarmeanlægget kræver at slanger graves ned i haven, hvilket gør det til en mere omstændig løsning end luft til vand varmepumpen. Det afspejler sig naturligvis også på hvad jordvarme koster.

PRISEN PÅ ET JORDVARMEANLÆG

Jordvarmeanlæg koster et sted mellem 110.000 – 210.000 kr. for et ganske almindelig parcelhus. Derudover kan du få tilskud til jordvarme, hvilket sænker prisen.

Det kan ofte betale sig at få anlagt jordvarme, da man ved jordvarme ofte sænker forbrug markant og dermed opnår en god besparelse på sin varmeregning igennem denne investering.

Du kan altid opnå bedre og større besparelser hvis dit hus er velisoleret. Er dit hus ikke det, så kan det blive en dyr omgang, da du fremfor besparelse mister penge på at lade varme sive ud og ind af boligen året rundt. Du bør først få tjekket din isolering for at sikre dig den bedste værdi for din nye varmekilde.

FÅ 4 GRATIS OG UFORPLIGTENDE TILBUD HER

Jordvarme installation

Jordvarme skal etableres af en fagmand, da varmepumpen skal installeres korrekt og slangerne skal ligge i korrekt dybde. Da installationen gør brug af brugsvandet, så skal du have en professionel til at udføre denne installation. Der glæder uanset om der er tale om vandret eller lodret jordvarme.

Jordvarme er en ideel varmekilde at få installeret fremfor oliefyr, da anlægget virker meget bedre, koster mindre på sigt og anvender en mere miljøvenlig form for energi, der oven i købet giver et bedre indeklima. Det var mange årsager for at sådan et anlæg kan betale sig at få installeret i huset.

Vandret jordvarme

Vandret jordvarme graves ned i jorden i cirka en meters dybde. Her ligger slangerne omtrent med halvanden meters afstand fra hinanden for at fungere bedst. Vandret jordvarme optager varmen fra jorden, men ligeledes fra solenergien, som ligger i jorden.

Lodret jordvarme

Når det kommer til lodret jordvarme, så giver det pludselig meget mere mening hvorfor du bør ringe efter en professionel når anlæggets slanger skal graves ned. Slangerne til et lodret jordvarmeanlæg kan nemlig nedgraves på en dybde af hele 160 meter.

Derudover findes der en anden form for lodret jordvarme, hvor der graves huller med mindre dybde, men dette kræver et større areal at nedgrave på. Lodret jordvarme får udelukkende sin energi fra jorden.

Hvordan finder jeg det bedste jordvarmeanlæg til mit hus?

Jo, det var et rigtig godt spørgsmål. Det kommer an på flere ting. Det kommer først og fremmest an på størrelsen af dit hus. Det vil altså sige, at du skal kende dit forbrug. Når du har lavet din beregning, så kan du vurdere, hvilken varmepumpe, som er bedst for dig.

Det nemmest vil i de fleste tilfælde være, at få uforpligtende tilbud på et jordvarmeanlæg. Det kan du enten gøre ved at ringe til en lokal installatør eller ved at søge via online tjenester.

Da det kan være en dyr affære at skifte til et nyt jordvarmeanlæg, så kan flere tilbud bringe dig god værdi og spare dig penge. Ved at hente flere tilbud fra forskellige udbydere kan du efterfølgende sammenligne disse. Det giver dig et overblik over hvad det kræver, koster, hvor meget du kan få i tilskud, hvordan det virker og ikke mindst om det kan betale sig til din bolig.

Hver installatør kommer med deres foreslag på, hvilket anlæg virker bedst til huset. Disse varmepumpe montører arbejder ligeledes ikke sammen. Det betyder også, at de vil prøve, at give dig en bedre pris på dit jordvarmeanlæg.

Når du har fået flere indspark kan du overveje hvilket skal være dit jordvarmeanlæg ud fra hvad der passer bedst til din bolig og hvor du kan kan få mest for dine penge både her og nu, men også når du kigger på varmeregningen for året.

Generelt omkring jordvarme i dit hus

Jordvarme fungerer med 4 komponenter, som består af en fordamper, en kondensator, en kompressor og en drøvelventil (temperaturventil).

Processen i et jordvarmeanlæg ser nogenlunde således ud:

  1. Kølevæsken går igennem slangerne fra dit jordvarmeanlæg, hvor energien fra jorden opsamles.
  2. Anlægget fordamper herefter den kolde kølevæske med så højt tryk at det bliver meget varmt, herefter sendes det videre i anlægget.
  3. Varmepumpen sender nu den varme kølevæske igennem varmvandsbeholderen, som nu varmer brugsvandet op.
  4. Det varme brugsvandet kan nu sendes ud, som varme til husets radiatorer, til vandhaner eller brusebade.
  5. Det varme kølevæske sendes igennem drøvleventilen, som sænker trykket og dermed også temperaturen, hvilket giver kølemidlet mulighed for igen at kunne optage varmeenergi fra fordamperen i husets jordvarmeanlæg.

Selve størrelsen på et jordvarmeanlæg, eksklusivt det som er i jorden, er kræver ikke mere plads end et køleskab og et nyt anlæg kan fint anbringes i enten bryggers eller kælder. Skifter man indedelen med et oliefyr har man også fint med plads til det, hvis man ønsker denne type investering.

Når man benytter sig af varmepumpen generelt og herunder jordvarme, skal ens hus være velisoleret, dette gælder specielt hulmursisolering og loftisolering, ellers kan jordvarmeanlægget ikke opretholde den ønsket varme.

Et alternativ til dig som ikke har en stor nok have, kan være lodret jordvarme. Hvis der benyttes lodret jordvarme, så placeres slangerne, som tidligere nævnt, lodret ned i jorden, modsat almindelig jordvarme hvor det placeres vandret i jorden. Her bores jordvarmen typisk omkring 160 meter ned, her skal man dog være opmærksom på, at solens varme, dermed ikke vil være behjælpelig til at varme huset eller vandet op, det er udelukkende jordens varme. 

Ulemperne ved denne type af jordvarme er blandt andet, at man skal have et stort kendskab til undergrunden, for at vide om det er muligt, at opnå nok varme i jorden. Derudover kan det være meget svært, at vedligeholde slangerne, idet det er svært at skifte slangerne ud, hvis der skulle opstå en defekt slange. Skifter man slanger afhænger det af nogle lidt omfattende procedure.

Forskellen i forhold til luft til vand varmepumper

Et alternativ til jordvarme kunne være en luft til vand varmepumpe, som også kunne være et fint alternativ til oliefyr. Alt i mens luft til luft varmepumper er en varmekilde, som ikke ville opfylde samme behov.

Koster et jordvarmeanlæg mere i forhold til en luft/vand? Det helt korte svar er ja. Processen er, som du kan læse beskrevet her på siden, længere, specielt grundet de mange meter slange som skal nedsættes i jorden.

Jordvarme er dog mere effektivt og vil typisk spare dig for flere kroner / øre.

Hvis ikke kun du har kroner / øre i tankerne, så vil jordvarme også være en mere støjsvag løsning, som følge af at energien hentes fra de mange meter slage under jorden.

Jordvarmeanlæg opsummering

Måden hvorpå jordvarme fungerer er ved at henter energien varmen fra jorden, som ligger omkring din bolig. Netop af denne grund kommer ordet jordvarme.

Det vil lyde nogenlunde sådanne, hvis man skulle blive teknisk. Et jordvarmeanlæg opsamler den lagerede solenergi, som ligger i den jord, som er under din græsplæne. Derudover samler lodret jordvarme udelukkende fra jorden. Hvilken type kan du overveje af de to? Det handler om pladsen du har til rådighed.

For at opsummere, så er det altså jordvarmeslangerne, som skaffer energi til jordvarmeanlægget.

Når energien, så ligger i jordvarmeanlægget, så kan du bruge denne varme til at få varme i dit hus, sommerhus eller kolonihavehus.

Jordvarmeanlæg er ideelt til dig som bygger nyt eller til jer med huse, som mangler et anlæg som fungerer bedre end den nuværende løsning, som fx et gammelt fyr.

Installationen af jordvarme kræver noget mere i forhold til hvad andre varmepumper kræver, men kan typisk også spare dig for flere kroner / øre, når det kommer til stykket.

Afspil video

Jordvarme modeller

Nibe Vølund modeller
Mads

Nibe Vølund F1255

Vølund F1255 er en jordvarmepumpe, som kan anvende enten jord, stald, sø eller ventilation som varmekilde. Denne type varmepumpe er

Læs mere »