12 min. læsning (cirka)

Alle der har en varmepumpe i deres sommerhus elsker det. Det er mekka for mange om sommeren, men også for nogle i vintermånederne. Dog ser vi stadig eksempler på, at sommerhuset ikke vedligeholdes ordentligt. Et sommerhus kan vedligeholdes på mange måder. En af dem er indefra.

En varmepumpe til sommerhuset er et meget populært valg. Det giver ligeledes rigtig god mening for mange sommerhus ejere. Det kan dog være lidt svært at finde ud af hvorfor. Derfor har vi lavet dette indlæg, som skal hjælpe dig med dit varmepumpevalg.

Har du en elradiator eller en brændeovn i dit sommerhus, så bør du læse med her. Det skal du da du kan spare mange penge og ikke mindst tid årligt på at få installeret en varmepumpe fremfor.

Skal du have en varmepumpe i sommerhuset?

Det er et godt spørgsmål at stille dig selv. For der er mange gode grunde til, at få en der. Men hvilken, hvorfor og hvordan?

En rigtig god årsag til at få en varmepumpe i sommerhuset kan være, at holde dette vedlige hele året. Her mener vi, at du undgår problemer med frostskader om vinteren.

En anden rigtig god årsag er, at man med en varmepumpe kan benytte denne om vinteren, men også om sommeren.

Hvad er en varmepumpe?

En varmepumpe opvarmer indendørs områder. En luft til luft varmepumpe er specielt god til at benytte i sommerhuse eller isolerede kolonihavehuse. Varmepumpen fungerer sådan at den trækker varme ud af luften udenfor og konverterer dette om til varme indenfor.

Denne type varmepumpe minder meget en aircondition, hvis at man kigger på udseendet. Varmepumpen her er relativt billig at holde kørende og ligeledes den er den også relativt billig at anskaffe sig.

Den er god til sommerhus hvor der fx ikke er blevet indlagt rør eller radiatorer, som opvarmer sommerhuset via centralvarmeanlægget.

Læs mere om varmepumper her

Sådan fungerer en luft til luft varmepumpe i sommerhuset

Faktisk, så har den samme funktion som et køleskab. Køleskabet tager varmen fra maden og blæser denne varme ud på køleskabets bagside.

Ganske simpelt, så er det også det som varmepumpen gør med luften udenfor. Varmen blæses fremfor ind i huset. Der er en ventilator placeret uden på huset og en blæser inde i huset. Indedelen er placeret på væggen inden for og kan justeres alt efter ønske. Udedelen af varmepumpen er placeret på jorden udenfor, men kan også hænges op på huset mur.

De to dele er forbundet med to små rør hvori der er kølemiddel i. Kølemiddelet fordamper og bliver til gas i udedelen. Herefter kondenseres det til væske i indedelen hvor ved man får varmen udvundet. Det der trækker strømmen er en kompressor, som også driver processen.

Hvilken varmepumpe er bedst til sommerhuset?

Typen som hedder luft til luft varmepumpen er det mest fortrukne valg til sommerhuse i Danmark. Hvorfor? Fordi den er super nem at installere og effektiv. Ligeledes kræver denne ingen vandbårne radiatorer.

Som du nok ved, så er markedet stort for varmepumper. Det betyder også, at der er mange muligheder. Muligheder som alle er gode. Det er det, som kan gøre det utrolig svært at finde ud af hvilken varmepumpe man skal vælge.

Hvordan gør du det nemmere for dig selv? Det gør du ved at følge følgende tips og tricks for varmepumper i sommerhuset. Den bedste varmepumpe for dig finder du nemlig kun, hvis at du finder ud af dit konkrete behov. Sådan finder du nemlig den bedste varmepumpe.

Stil dig selv følgende spørgsmål. Hvorfor anskaffe en varmepumpe? Hvad er formålet med dette? Hvor meget har du mulighed for at investere i sådan en? Hvor meget vil du gerne spare? Hvor hurtigt vil du kunne mærke besparelsen?

Valget af varmepumpe bør differentiere, hvis du har et lille sommerhus, et stor sommerhus, etplans eller toplans. Ligeledes skal du overveje om du kunne tænke dig gulvvarme. Ønsker du dette, så bør du overveje en luft til vand varmepumpe.

Hvilken varmepumpe skal du bruge?

Så nu ved vi hvorfor det kan være en god idé. Men hvilken varmepumpe skal du vælge til dit sommerhus? Det kan afhænge af mange forskellige ting. Er du på udkig efter en billig varmepumpe, så er det helt sikkert luft/luft.

Først og fremmest bør du vide hvor du får dit varmevand fra og hvor du vil have det i fremtiden?

Er sommerhuset nyt og er der installeret vand vil du sikkert gerne beholde dette. Altså, er der installeret vand og vil du gerne beholde dette, kan du vælge en luft til luft varmepumpe for kun at benytte dig af den varme den giver til indeklimaet.

Har du tvært i mod igen vand installeret vil det i alle tilfælde være en god ide at få installeret en luft til vand varmepumpe eller en god jordvarmepumpe, da du på denne måde vil have varmt vand også. Vi anbefaler dig luft til vand varmepumpen, da denne er nem at installere og dermed også billigere. Selve processen er kortere.

Det er en god idé, at tage et kig på nogle troværdige varmepumpe test, som give dig en fornemmelse af hvilken varmepumpe du bør vælge.

Hvad er prisen på varmepumper til sommerhuset?

Som du nok allerede ved, så fås varmepumper i mange forskellige prisklasser. Du skal derfor være utrolig opmærksom. Kvaliteten af varmepumper differentiere nemlig en hel del.

En alt for billig varmepumpe egner sig ikke i alle tilfælde til det danske klima. Denne kan ikke varme nok til de vintre. Vinteren kan nemlig være hård ved en varmepumpe og det er ikke altid at en billig varmepumpe kan følge med.

Varmepumpen i den gode kvalitet kan dog levere varen! De koster en smule mere, men så er du også sikker på en ordentlig løsning. Faktisk, så er den kvalitetsbetonede varmepumpe billigere på sigt. Først og fremmest holder denne længere og det er ikke nødvendigt for dig at have andre varmekilder, hvis at det er en kold vinter.

Hvad skal du så kigge efter? Super god spørgsmål 🙂

Først og fremmest skal du kigge på den enkelte varmepumpes normeffekt. Den normale effektivitet, som varmepumpen yder. Har varmepumpen en normeffekt på 5 kWh, så producerer denne 5 kWh hver gang at denne bruger 1 kWh. Kig efter den højeste normeffekt for at få en mere effektiv varmepumpe.

Den billigste varmepumpe er ikke den, som koster mindst fra starten. Det er den, som holder længst, er mærket højt med energimærket og har en høj effektivitet.

Fordelene er flere med en varmepumpe, som koster mere at købe ind. Det kunne for eksempel være frekvensstyring, en behovsstyringsfunktion, som giver den optimale udnyttelse af varmepumpen.

Kan det betale sig at få installeret?

Før du får installeret en varmepumpe i sommerhuset er det vigtigt at tjekke om huset er godt isoleret. Det kan derfor være en god ide, at få en installatør eller energivejleder til at gennemgå dit hus.

På den måde sikre du dig, at det lever op til varmepumpen. Er huset ikke isoleret nok bør du overveje om det kan betale sig at få det efterisoleret.

Søg om tilskud

Der er flere muligheder for at få tilskud til din varmepumpe, men det har vi skrevet en artikel omkring hvordan. Den kan du læse ved at trykke her.

Indhent flere tilbud for at få en billig varmepumpe

Vi har før nævnt det på siden. Det er altid en god idé, at indhente flere tilbud. På den måde kan du sikre dig at du får det bedste tilbud. Her menes der ikke blot med pris, men også kvalitet. Du vil i mange tilfælde kunne kende forskel på et tilbud med en klar kvalitet fra en uden denne kvalitet.

Vi anbefaler dig at indhente tilbud fra en lokal autoriseret installatør, eventuelt et byggemarked, men også at benytte dig af greenmatch.dk. Denne hjemmeside indsamler 4 tilbud for dig hos fire kvalitetsbetonede installatører.

Denne hjemmeside kan du finde ved at klikke her

Må du selv installere den i sommerhuset?

Du må som hovedregel ikke selv installere varmepumpen i dit sommerhus. Her gælder der samme regler som der gør for dit almindelige helårshus.

Hvordan skal du så gribe det hele an?

 1. Først skal du finde ud af hvilken varmepumpe, som passer til dit sommerhus.
 2. Herefter skal du få en autoriseret installatør eller energivejleder til at gennemgå huset.
 3. Søg tilskud til varmepumpen
 4. Indhent flere tilbud

Det er vigtigt at nævne, at du ikke selv må installere din varmepumpe.

Advarsel: Der kommer mere information under billedet 😉

Hvad er bedst varmepumpen, elradiator eller brændeovn? Billedet illustrerer en brænde

Fordele og ulemper ved en luft til luft varmepumpe i sommerhuset

Der vil altid være fordele og ulemper forbundet med at gøre en handling. I dette afsnit vil du kunne læse luft til luft varmepumpens fordele og ulemper. Her er der taget udgangspunkt i sommerhuset også.

Fordele for varmepumpe i sommerhuset:

 • Først og fremmest, så er varmepumpen utrolig nem og billig at installere i sommerhuset.
 • Hvert år vil du kunne spare mange penge i varmeudgifter, hvis at du vælger en luft til luft varmepumpe frem for andre elvarmekilder.
 • Varmepumpen giver et fantastisk indeklima, da der kommer cirkulation i luften.
 • En luft til luft varmepumpe forebygger skimmelsvampe og opretter et sundt indeklima.
 • Det kræves ikke at sommerhuset har installeret radiatorer.
 • Nogle modeller kan fungere som aircondition i sommertiden.
 • Mindre rengøring end en brændeovn og mere effektiv end elradiatoren

Ulemper for varmepumpe i sommerhuset:

 • Luft til luft pumpen installeres som oftest i huset største rum. Dermed kan det være svært for varmen at sprede sig til husets andre rum. Værelser langt fra pumpen kan derfor have brug for en ekstra varmekilde. Det kunne være en lille elradiator.
 • Et stort sommerhus har brug for flere pumper, der blæser luften i forskellige retninger for at få den bedste dækning.
 • En luft til luft varmepumpe kan ikke varme vandet i sommerhuset.

Vedligeholdes funktionen i luft til luft varmepumpen

Luft til luft varmepumpen har en strålende funktion, som gør det muligt at holde sommerhuset frostfri, når det er vinter. Vedligeholdes funktionen er derfor virkelig godt egnet til sommerhusejere. Moderne luft til luft pumper kan altså holde en stabil temperatur i sommerhuset på omkring 8-10 grader.

Får du installeret en luft til luft varmepumpe vil du også opleve, at indeklimaet bliver langt bedre i sommerhuset. Dette vil altså ikke stå året rundt med stillestående luft. Cirkulerende luft forbedrer dit indeklima markant.

Det er vigtigt at huske, at du ved at køre med denne funktion vil have en mindre besparelse, hvis du normalt ikke har haft varme om vinteren. Dog vil du opleve, et forbedre indeklima og du vil ligeledes heller ikke døje med frostskader.

Få mest muligt for pengene

Start med at finde noget mere information på forskellige luft til luft varmepumper. Når du har lavet en lille liste, så kontakt en fagmand. Det kan du gøre via internettet eller ved at gribe telefonen. En fagmand vil kunne give dig den største besparelse. Ligeledes vil denne kigge på om dit behov bliver dækket.

Find den bedste pris på en varmepumpe ved at få minimum 4 gode tilbud (klik her). Ved at indhente disse tilbud får du nemlig fagmændene til at kæmpe om din opgave.

Ligeledes har du mulighed for at kigge alle tilbuddene igennem. På den måde kan du sammenligne dine tilbud og finde det, som passer dig bedst. Du kan jo godt få en super billig varmepumpe, men uden at den passer på dit behov.

Kig efter en varmepumpe, som er mærket højt. Her skal du kigge på energimærket, som alle luft til luft varmepumper mærkes efter. Denne varmepumpe er ikke billig at købe, men den bruger klart mindst strøm på sigt.

Hvorfor skal du vælge en luft til luft varmepumpe til sommerhuset?

Luft til luft varmepumpen er en ideel løsning til sommerhuset, da den kan anskaffet forholdsvist billigt. Den er hurtig og nem at installerer for en installatør. Slutteligt kan den spare dig for en masse penge på sigt.

Ingen frostskader pga. frosne rør

Varmepumpen har en helårsfunktion, som gør det muligt for dig at holde en gennemsnitlig temperatur i sommerhuset.

På den måde giver du ikke dig selv en uventet overraskelse. Så er det nemlig slut med frostsprængninger i rørene. Så fryser rørene ikke til og går i stykker på den måde.

Opnå en forbedret luftkvalitet og få en sund luft

Ved at cirkulere husets luft, får du en sundere luft i huset. Da der kommer bevægelse i luften giver det dig en masse fordele. En af disse er at det forebygger skimmelsvamp.

Ligeledes bliver det mere behageligt at færdes indendørs, da luften ikke føles så tung. Mange nyere luft til luft varmepumper reducerer også antallet af partiklerne i luften, som bære på støv og pollen. Derfor er varmepumpen godt for familier, der lider af allergi.

En moderne varmekilde kan øge værdien af huset

Når du får installeret en varmepumpe vil du opleve at det kan hæve husets værdi. Hvorfor? Fordi dette er en moderne energikilde, som gør det billigere for en ny ejer at bo i huset.

Dermed er huset nemmere at sælge. Du vil også opleve, at det vil hæve dit hus værdi at få efterisoleret hvor der er behov for dette.

Utrolig hurtig at få installeret

En luft til luft varmepumpe er også utrolig let at installere og nemmere end nogensinde før at styre og navigere i. Den kraftfulde varmepumpe kan nemlig styres med en fjernbetjening. Den giver dig et væld af muligheder og funktioner, som kan være utrolig effektive.

Funktioner gør det muligt for dig at styre en given ting på en ny og ofte nemmere måde, end du har set hidtil. Når man kigger på varmepumpen, så er det nu muligt i nogle pumper at tænde varmepumpen et par timer før du kommer i sommerhuset, sådan at det er varmt når du kommer.

For at finde ud af hvilken varmepumpe, som passer dit hjem bedst er det selvfølgelig altid bedst at spørge installatøren til hjælp. Denne service er noget som installatøren gerne tager ud til sommerhuset for at yde. På den måde er det nemt at finde svar.

Nem at vedligeholde

En luft til luft varmepumpe er utrolig nem at vedligeholde. Det eneste du skal sørge for er at udedelen er fri for blade. Pumpen har ikke godt af bladene der stopper ventilatoren til. Foruden at holde ventilatoren fri, så skal du også sørge for at støvsuge det støvfilter, som er placeret i varmepumpen.

Har varmepumpen mere end ét kilo kølemiddel, så skal dette tjekkes én gang årligt. I nogle tilfælde kan man få en fordelagtig aftale med installatøren. Denne serviceaftale koster som regel ikke alverden.

En effektiv varmekilde gør livet mere økonomisk i dit sommerhus

Har du et mindre hus, hvilket kunne være et sommerhus, kolonihavehus eller et andet fritidshus, så er luft til luft varmepumpen være en god løsning for dig.

Som det tidligere er nævnt, så denne varmepumpe en utrolig energieffektiv varmekilde. Ligeledes er denne varmepumpe en billig opvarmningsløsning end de elektriske varmekilder.

Denne grønne energikilde gør dig ligeledes mere uafhængig af stigende elpriser. Med denne energikilde kan du også nedsætte dine elregning. Foruden af du kan nedsætte din elregning, så kan du også nedgradere din påvirkning på miljøet.

Oversigt for artiklens indhold
Artikel Navn
Varmepumpe til sommerhuset | Bedre energi | Spar mere i sommerhuset
Forfatter
Udgiver signatur
FindVarmepumpe.dk

Findvarmepumpe.dk anbefaler:

En standard varmepumpe
Spar penge – modtag flere gode tilbud på din varmepumpe!

Du udfylder én formular med dine ønsker og behov på 2 minutter. Herefter sendes din forespørgsel til maximalt 4 forskellige montører.

Montøerne er opmærksomme på, at levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Gå til spørgeskemaet og hent dine tilbud – det er 100% gratis og uforpligtende.

Kommentarer

 1. Hej,

  tak for den oversigt. Betyder det så at varmepumpen skal køre 24/7 i sommerhuset i vinterperioden, hvor vi er måske 1 weekend/måneden? Lige pt. tænder vi for den over SMS, nogle timer inden vi ankommer, og slukker igen, når vi kører derfra. Vi har kun varmepumpe og brændeovn.
  Jeg forstår godt, at den holder en god temperatur på huset, et godt indeklima osv. men bliver strøm-forbruget ikke højt, hvis den kører 24/7?

  Jeg er usikker på, hvor meget den skal køre, hvis der kan gå flere uger imellem vores besøg?

  1. Hej Sabrina,

   Tak for dit spørgsmål. Det er et meget godt og relevant spørgsmål. Varmepumpen vil som sådan ikke pumpe luft og varme i sommerhuset, så længe at temperaturen holder minimumstemperaturen. Det vil sige at varmepumpen kører mere på de rigtig kolde dage. Mange mener at det generelt er en god ide, at køre denne funktion for at undgå bl.a. frost- og fugtskader og dermed nedsætte sommerhusetsværdi.

   Der er ligeledes følgende fordele ved at holde varmepumpen kørende om vinteren:

  2. Hurtigere opvarmning (kan nedsætte omkostninger)
  3. Lavt energiforbrug
  4. Beskyt sommerhuset mod skader
  5. Er jeres sommerhus ikke isoleret godt nok, så anbefales det ikke at holde varmepumpen kørende, da det selvfølgelig ikke vil give mening, når varmen alligevel siver ud. Er det kun visse dele af sommerhuset, som er isoleret, så luk af til de dele af sommerhuset for at blive mere energi effektiv.

   Er du i tvivl om sommerhusets isolering er tilstrækkelig, så kan du få et gratis isoleringstjek af hele huset igennem linket her: https://findvarmepumpe.dk/gratis-hustjek

   Nu ved jeg ikke hvilken varmepumpe i har, men mange af de nyere varmepumper kan holde en bestemt temperatur. Men jeg vil da prøve at lade den køre på en lav temperatur i en periode og se hvormeget ekstra strøm i bruger (om noget). Det bedste vil være, at tjekke om modellen har en vedligeholdelsesfunktion.

   Spørg endelig igen, hvis ikke du fik svar på alt.

   Hav en god dag!

 • Hej,
  Jeg har en gammel Panasonic Luft/luft varmepumpe i et nyligt overtaget sommerhus bygget i 2004. Jeg kender ikke den præcise alder på pumpen. Hvor kan man finde ud af om det er muligt at efter-installerer noget remote control således at man kan betjene pumpen (eller i det mindste tænde og slukke) via SMS, Smartphone el.lign.??

  1. Hej René,

   Ja det vil være muligt i nogle tilfælde. Kan du fortælle mere omkring hvilken varmepumpe du har i sommerhuset? 🙂

 • Hei
  Vi overvejer at købe en luft til luft. Vi bor i Norge, hvor vi har minusgrader. Huset vi bor i er ikke godt isoleret. Vi har ikke mulighed for at isolerer ekstra. PT bruger vi brændeovn som opvarmning, men alligevel mærker vi lidt kulde. Vil en luft til luft kunne varme et dårligt isolert hus op?
  Venligst
  Majken

  1. Hej Majken,

   Det korte svar er ja. Du skal dog være opmærksom på, at en varmepumpe, som placeres i et dårligt isoleret hus ikke kan performe som lovet fra producenten. Er isoleringen ikke god, så kan det være at i stadig vil opleve kulde. En kombination af varmepumpe og brændeovn vil selvfølgelig gøre tingene nemmere, men energiforbruget vil alle dage være højere i et hus, som ikke er isoleret.
   Har i heller ikke mulighed for en efterisolering? I kan også tage problematikken med en installatør, som sikkert har nogle tricks i ærmet for jeres situation. Lad mig endelig høre, hvad i har fundet ud af.

   – Mads

 • Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  2 × 5 =