13 min. læsning (cirka)
4.3/5 - (19 votes)

Alle der har et varmepumpe sommerhus elsker det. Dit sommerhus er sikkert et stort hit om sommeren, men også for nogle i vintermånederne. Dog ser vi stadig talrige eksempler på, at de danske sommerhuse som hverken er isoleret eller opvarmet ordentligt.

En luft varmepumpe til sommerhuset er blevet et meget populært valg til at rette op på dette. Hvilket giver rigtig god mening for mange sommerhus ejere. I dette indlæg gennemgår emnet om varmepumpe til sommerhus og guider dig tættere på den bedste varmepumpe til dit sommerhus.

Har du en elradiator eller en brændeovn i dit sommerhus, så bør du specielt læse med her. Det skal du da du kan spare mange penge året rundt ved at få installeret en varmepumpe fremfor.

Indhold

Vælg en varmepumpe til dit sommerhus

Varmepumper kan varme og køle hele året. De kan varme vand og indearealer. Sidst men ikke mindst, så er det også en løsning som kan spare dig for mange penge i danske sommerhuse.

Varmepumper kan holde et sommerhus ved lige ved at varme let året rundt, men stadig med miljøet for øje. En let opvarmning om vinteren befrier dig for frostskader og dermed tiden brugt på vedligeholdelse.

Nogle varmepumper kan bruges til opvarmning om vinteren og nedkøling om sommeren, så varmen ikke gør oplevelsen i sommerhuset ubehagelig om sommeren.

Læs mere generelt om varmepumper her

Nogle af funktionerne kan variere alt efter typen du vælger, så lad os prøve at gå i dybden med den enkelte løsning.

Luft til luft varmepumpe til sommerhus

En af de mest populære løsninger til sommerhuset er en luft til luft. Luft til luft varmepumper opvarmer indendørs områder og er specielt god til at benytte i sommerhuse eller isolerede kolonihavehuse, da den er nem at installere. Varmepumpen fungerer sådan at den trækker varme ud af luften udenfor og konverterer dette om til varme indenfor.

Denne type varmepumpe minder meget en aircondition, hvis at man kigger på udseendet. Denne type er relativt billig at holde kørende og ligeledes den er den også relativt billig at anskaffe sig.

Den er god til sommerhus hvor der fx ikke er blevet indlagt rør eller radiatorer, som opvarmer sommerhuset via centralvarmeanlægget.

Du kan læse mere omkring luft til luft varmepumper her

Luft til vand varmepumpe til sommerhus

En anden god løsning til opvarmning af et sommerhus er en luft til vand varmepumper, som både giver varme til vandet og opvarmning til de rum der er i den gældende bolig. De fleste vælger luft til vand varmepumper til sommerhuset, fordi de gerne vil opvarme brugsvand eller have en rigtig løsning fremfor elvarme.

En installation af luft til vand varmepumper kræver lidt mere plads i sommerhuset, da varmtvandsbeholderen tager noget mere plads end de fleste nuværende løsninger kræver.

Du vil dog opleve hvordan et velisoleret sommerhus kan blive hurtigt til at opvarme og holde sig varmt med mindre energi brugt end det set ved elvarme.

Du kan læse mere omkring luft til vand varmepumper her

Hvilken varmepumpe er bedst til sommerhuset?

Det er på nuværende tidspunkt en luft til luft varmepumpe, som er det fortrukne valg til sommerhuse i Danmark. Hvorfor? Ved en luft til luft varmepumpe får du en hurtig installation og et anlæg som nemt kan opvarme bedre end traditionelt elvarme kan. Ligeledes kræver denne ingen vandbårne radiatorer.

Som du nok ved, så er markedet stort for varmepumper. Det betyder også, at der er mange muligheder. Muligheder som alle er gode, hvilket kan gøre det utrolig svært at finde ud af hvilken varmepumpe man skal vælge.

Hvordan gør du det nemmere for dig selv? Det gør du ved at følge følgende tips og tricks for varmepumper i sommerhuset. Den bedste varmepumpe for dig finder du nemlig kun, hvis at du finder ud af dit konkrete behov. Finder du ud af det konkrete behov, så får du hurtigt en bedre opvarmning ind i den gældende bolig.

Valget af varmepumpe bør differentiere, hvis du har et lille sommerhus, et stor sommerhus, etplans eller toplans. Ligeledes skal du overveje om du kunne tænke dig gulvvarme eller varmt brugsvand. Ønsker du dette, så bør du overveje en luft til vand varmepumpe.

Hvilken varmepumpe skal du bruge?

Så nu ved vi hvorfor det kan være en god idé. Men hvilken varmepumpe skal du vælge til dit sommerhus? Det kan afhænge af mange forskellige ting. Er du på udkig efter en billig varmepumpe, så er det helt sikkert luft/luft, som du skal vælge til din opvarmning.

Først og fremmest bør du vide hvor du får dit varmevand fra og hvor du vil have det i fremtiden?

Er sommerhuset nyt og er der installeret vand vil du sikkert gerne beholde dette. Altså, er der installeret vand og vil du gerne beholde dette, kan du vælge en luft til luft varmepumpe for kun at benytte dig af den varme den giver til indeklimaet.

Har du tvært i mod igen vand installeret vil det i alle tilfælde være en god ide at få installeret en luft til vand varmepumpe eller en god jordvarmepumpe, da du på denne måde vil have varmt vand også. Vi anbefaler dig luft til vand varmepumpen, da installationen er nemmere, hurtigere og billigere.

Det er en god idé, at tage et kig på nogle troværdige varmepumpe test, som give dig en fornemmelse af hvilken varmepumpe du bør vælge.

Hvad er prisen på varmepumper til sommerhuset?

Som du nok allerede ved, så fås varmepumper i mange forskellige prisklasser. Du skal derfor være utrolig opmærksom. Kvaliteten af varmepumper differentiere nemlig en hel del.

En alt for billig varmepumpe egner sig ikke i alle tilfælde til det danske klima. Det kan ske at denne ikke giver nok varme til de danske vintre. Vinteren kan nemlig være hård ved en varmepumpe og det er ikke altid at billigere varmepumpe kan følge med.

Der er dog rigeligt i den gode kvalitet kan dog levere varmen hele året! De koster en smule mere, men så er du også sikker på en ordentlig løsning. Faktisk, så er den kvalitetsbetonede varmepumpe billigere på sigt. Den holder længere og det er ikke nødvendigt for dig at have andre varmekilder, hvis at det er en kold vinter.

Hvad skal du så kigge efter? Rigtig godt spørgsmål.

Først og fremmest skal du kigge på den enkelte varmepumpes normeffekt. Den normale effektivitet, som varmepumpen yder. Har varmepumpen en normeffekt på 5 kWh, så producerer denne 5 kWh hver gang at denne bruger 1 kWh. Kig efter den højeste normeffekt for at få en mere effektiv varmepumpe.

Den billigste varmepumpe er ikke den, som koster mindst fra starten. Det er den, som holder længst, er mærket højt med energimærket og har en høj effektivitet.

Fordelene er flere med en varmepumpe, som koster mere at købe ind. Det kunne for eksempel være frekvensstyring, en behovsstyringsfunktion, som giver den optimale udnyttelse af varmepumpen.

Kan det betale sig at få installeret?

Før du får en varmepumpe i sommerhuset er det vigtigt at tjekke om denne bolig er godt isoleret, hvilket er vigtigt ift. om der er muligt at opvarme ordenligt og efterfølgende holde varmen på en passende temperatur. Det kan derfor være en god ide, at få en installatør eller energivejleder til at gennemgå din bolig.

På den måde sikre du dig, at det lever op til varmepumpen. Er huset ikke isoleret nok bør du overveje om det kan betale sig at få det efterisoleret, så varmen kan holdes inde eller ude, som den skal.

Søg om tilskud

Der er flere muligheder for at få tilskud til din varmepumpe. Vi anbefaler at du tager lidt tid og sætter dig ind i tilskudsordningerne. Det har vi skrevet en artikel omkring, som du kan læse ved at klikke her.

Indhent flere tilbud for at få en bedre pris

Vi har før nævnt det på siden. Det er altid en god idé, at indhente flere uforpligtende tilbud. På den måde kan du sikre dig at du får det bedste tilbud. Her menes der ikke blot med pris, men også kvalitet. Du vil i mange tilfælde kunne kende forskel på et tilbud med en klar kvalitet fra en uden denne kvalitet.

Vi anbefaler dig at indhente tilbud fra en lokal autoriseret installatør, eventuelt et byggemarked, men også at benytte dig af gratis og uforpligtende tjenester på internettet. Denne hjemmeside indsamler uforpligtende tilbud for dig hos fire kvalitetsbetonede installatører.

Denne hjemmeside kan du finde ved at klikke her

Må du selv installere den i sommerhuset?

Du må som hovedregel ikke selv installere varmepumpen i dit sommerhus. Her gælder der samme regler som der gør for dit almindelige helårshus.

Hvordan skal du så gribe det hele an?

  1. Først skal du finde ud af hvilken varmepumpe, som passer til dit sommerhus.
  2. Herefter skal du få en autoriseret installatør eller energivejleder til at gennemgå huset.
  3. Søg tilskud til varmepumpen
  4. Indhent flere tilbud

Det er vigtigt at nævne, at du ikke selv må installere din varmepumpe.

OBS: Der kommer mere information under billedet.

Hvad er bedst varmepumpen, elradiator eller brændeovn? Billedet illustrerer en brænde

Fordele og ulemper ved en luft til luft varmepumpe i sommerhuset

Der vil altid være fordele og ulemper forbundet ved udskiftningen af en varmekilde. I dette afsnit vil du kunne læse luft til luft varmepumpens fordele og ulemper. Her er der taget udgangspunkt i sommerhuset også.

Fordele for varmepumpe i sommerhuset:

  • Først og fremmest, så er varmepumpen hurtigt sat op i sommerhuset.
  • Hvert år vil du kunne spare mange penge i varmeudgifter, hvis at du installere en luft til luft varmepumpe til varmen frem for andre elvarmekilder.
  • Varmepumpen giver et fantastisk indeklima og varme, fordi der kommer cirkulation i luften.
  • En luft til luft varmepumpe forebygger skimmelsvampe og opretter et sundt indeklima.
  • Det kræves ikke at sommerhuset har installeret radiatorer.
  • Nogle modeller kan fungere som aircondition i sommertiden.
  • Mindre rengøring end en brændeovn og mere effektiv end elradiatoren

Ulemper for varmepumpe i sommerhuset:

  • Luft til luft installeres som oftest i huset største rum. Dermed kan det være svært for varmen at sprede sig til husets andre rum. Værelser langt fra pumpen kan derfor have brug for en ekstra varmekilde. Det kunne være en lille elradiator.
  • Et stort sommerhus har brug for flere pumper, der blæser luften i forskellige retninger for at få den bedste dækning.
  • Luft til luft pumpen kan ikke varme vandet i sommerhuset.

Vedligeholdes funktionen i luft til luft varmepumpen

Luft til luft varmepumpen har en strålende funktion, som gør det muligt for sommerhuset at være frostfri til vinter. Vedligeholdes funktionen er derfor virkelig godt egnet til sommerhusejere. Moderne luft til luft pumper kan altså fastholde en stabil temperatur i sommerhuset på omkring 8-10 grader.

Med en luft til luft varmepumpe vil du også opleve, at indeklimaet bliver langt bedre i sommerhuset. Dette vil altså ikke stå året rundt med stillestående luft. Cirkulerende luft forbedrer dit indeklima markant.

Det er vigtigt at huske, at du ved at køre med denne funktion vil have en mindre besparelse, hvis du normalt ikke har haft varme om vinteren. Dog vil du opleve, et forbedre indeklima og du vil ligeledes heller ikke døje med frostskader.

Få mest muligt for pengene

Start med at finde noget mere information på forskellige luft til luft varmepumper. Når du har lavet en lille liste, så kontakt en fagmand. Det kan du gøre via internettet eller ved at gribe telefonen. En fagmand vil kunne give dig den største besparelse. Ligeledes vil denne kigge på om dit behov bliver dækket.

Find den bedste pris på en varmepumpe ved at få nogle gode uforpligtende tilbud (klik her). Ved at indhente disse tilbud får du nemlig fagmændene til at kæmpe om din opgave.

Ligeledes har du mulighed for at kigge alle tilbuddene igennem. På den måde kan du sammenligne dine tilbud og finde det, som passer dig bedst. Du kan jo godt få en super billig varmepumpe, men uden at den passer på dit behov.

Kig efter en varmepumpe, som er mærket højt. Her skal du kigge på energimærket, som alle luft til luft varmepumper mærkes efter. Denne varmepumpe er ikke billig at købe, men den bruger klart mindst strøm på sigt.

Hvorfor skal du vælge en luft til luft varmepumpe til sommerhuset?

Luft til luft varmepumpen er en ideel løsning til sommerhuset, da den kan anskaffet forholdsvist billigt. Den er hurtig og nem at installerer for en installatør. Slutteligt kan den spare dig for en masse penge på sigt.

Ingen frostskader pga. frosne rør

Varmepumpen har en helårsfunktion, som gør det muligt for dig at holde en gennemsnitlig temperatur i sommerhuset.

På den måde giver du ikke dig selv en uventet overraskelse. Så er det nemlig slut med frostsprængninger i rørene. Så fryser rørene ikke til og går i stykker på den måde.

Opnå en forbedret luftkvalitet og få en sund luft

Ved at cirkulere husets luft, får du en sundere luft i huset. Da der kommer bevægelse i luften giver det dig en masse fordele. En af disse er at det forebygger skimmelsvamp.

Ligeledes bliver det mere behageligt at færdes indendørs, da luften ikke føles så tung. Mange nyere luft til luft varmepumper reducerer også antallet af partiklerne i luften, som bære på støv og pollen. Derfor er varmepumpen godt for familier, der lider af allergi.

En moderne varmekilde kan øge værdien af huset

Når du får installeret en varmepumpe vil du opleve at det kan hæve husets værdi. Hvorfor? Fordi dette er en moderne energikilde, som gør det billigere for en ny ejer at bo i huset.

Dermed er huset nemmere at sælge. Du vil også opleve, at det vil hæve dit hus værdi at få efterisoleret hvor der er behov for dette.

Utrolig hurtig at få installeret

En luft til luft varmepumpe er også utrolig let at installere og nemmere end nogensinde før at styre og navigere i. Den kraftfulde varmepumpe kan nemlig styres med en fjernbetjening. Den giver dig et væld af muligheder og funktioner, som kan være utrolig effektive.

Funktioner gør det muligt for dig at styre en given ting på en ny og ofte nemmere måde, end du har set hidtil. Når man kigger på varmepumpen, så er det nu muligt i nogle pumper at tænde varmepumpen et par timer før du kommer i sommerhuset, sådan at det er varmt når du kommer.

For at finde ud af hvilken varmepumpe, som passer dit hjem bedst er det selvfølgelig altid bedst at spørge installatøren til hjælp. Denne service er noget som installatøren gerne tager ud til sommerhuset for at yde. På den måde er det nemt at finde svar.

Nem at vedligeholde

En luft til luft varmepumpe er utrolig nem at vedligeholde. Det eneste du skal sørge for er at udedelen er fri for blade. Pumpen har ikke godt af bladene der stopper ventilatoren til. Foruden at holde ventilatoren fri, så skal du også sørge for at støvsuge det støvfilter, som er placeret i varmepumpen.

Har varmepumpen mere end ét kilo kølemiddel, så skal dette tjekkes én gang årligt. I nogle tilfælde kan man få en fordelagtig aftale med installatøren. Denne serviceaftale koster som regel ikke alverden.

En effektiv varmekilde gør livet mere økonomisk i dit sommerhus

Har du et mindre hus, hvilket kunne være et sommerhus, kolonihavehus eller et andet fritidshus, så er luft til luft varmepumpen være en god mulighed for dig.

Som det tidligere er nævnt, så denne varmepumpe en utrolig energieffektiv varmekilde. Ligeledes er denne varmepumpe en billig opvarmningsløsning end de elektriske varmekilder.

Denne grønne energikilde gør dig ligeledes mere uafhængig af stigende elpriser. Med denne energikilde kan du også nedsætte dine elregning. Foruden af du kan nedsætte din elregning, så kan du også nedgradere din påvirkning på miljøet.

Findvarmepumpe.dk anbefaler:

En standard varmepumpe
Spar penge – modtag flere gode tilbud på din varmepumpe!

Du udfylder én formular med dine ønsker og behov på 2 minutter. Herefter sendes din forespørgsel til maximalt 4 forskellige montører.

Montøerne er opmærksomme på, at levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Gå til spørgeskemaet og hent dine tilbud – det er 100% gratis og uforpligtende.

Kommentarer

  1. Hej,

    tak for den oversigt. Betyder det så at varmepumpen skal køre 24/7 i sommerhuset i vinterperioden, hvor vi er måske 1 weekend/måneden? Lige pt. tænder vi for den over SMS, nogle timer inden vi ankommer, og slukker igen, når vi kører derfra. Vi har kun varmepumpe og brændeovn.
    Jeg forstår godt, at den holder en god temperatur på huset, et godt indeklima osv. men bliver strøm-forbruget ikke højt, hvis den kører 24/7?

    Jeg er usikker på, hvor meget den skal køre, hvis der kan gå flere uger imellem vores besøg?

    1. Hej Sabrina,

      Tak for dit spørgsmål. Det er et meget godt og relevant spørgsmål. Varmepumpen vil som sådan ikke pumpe luft og varme i sommerhuset, så længe at temperaturen holder minimumstemperaturen. Det vil sige at varmepumpen kører mere på de rigtig kolde dage. Mange mener at det generelt er en god ide, at køre denne funktion for at undgå bl.a. frost- og fugtskader og dermed nedsætte sommerhusetsværdi.

      Der er ligeledes følgende fordele ved at holde varmepumpen kørende om vinteren:

    2. Hurtigere opvarmning (kan nedsætte omkostninger)
    3. Lavt energiforbrug
    4. Beskyt sommerhuset mod skader
    5. Er jeres sommerhus ikke isoleret godt nok, så anbefales det ikke at holde varmepumpen kørende, da det selvfølgelig ikke vil give mening, når varmen alligevel siver ud. Er det kun visse dele af sommerhuset, som er isoleret, så luk af til de dele af sommerhuset for at blive mere energi effektiv.

      Er du i tvivl om sommerhusets isolering er tilstrækkelig, så kan du få et gratis isoleringstjek af hele huset igennem linket her: https://findvarmepumpe.dk/gratis-hustjek

      Nu ved jeg ikke hvilken varmepumpe i har, men mange af de nyere varmepumper kan holde en bestemt temperatur. Men jeg vil da prøve at lade den køre på en lav temperatur i en periode og se hvormeget ekstra strøm i bruger (om noget). Det bedste vil være, at tjekke om modellen har en vedligeholdelsesfunktion.

      Spørg endelig igen, hvis ikke du fik svar på alt.

      Hav en god dag!

  • Hej,
    Jeg har en gammel Panasonic Luft/luft varmepumpe i et nyligt overtaget sommerhus bygget i 2004. Jeg kender ikke den præcise alder på pumpen. Hvor kan man finde ud af om det er muligt at efter-installerer noget remote control således at man kan betjene pumpen (eller i det mindste tænde og slukke) via SMS, Smartphone el.lign.??

    1. Hej René,

      Ja det vil være muligt i nogle tilfælde. Kan du fortælle mere omkring hvilken varmepumpe du har i sommerhuset? 🙂

  • Hei
    Vi overvejer at købe en luft til luft. Vi bor i Norge, hvor vi har minusgrader. Huset vi bor i er ikke godt isoleret. Vi har ikke mulighed for at isolerer ekstra. PT bruger vi brændeovn som opvarmning, men alligevel mærker vi lidt kulde. Vil en luft til luft kunne varme et dårligt isolert hus op?
    Venligst
    Majken

    1. Hej Majken,

      Det korte svar er ja. Du skal dog være opmærksom på, at en varmepumpe, som placeres i et dårligt isoleret hus ikke kan performe som lovet fra producenten. Er isoleringen ikke god, så kan det være at i stadig vil opleve kulde. En kombination af varmepumpe og brændeovn vil selvfølgelig gøre tingene nemmere, men energiforbruget vil alle dage være højere i et hus, som ikke er isoleret.
      Har i heller ikke mulighed for en efterisolering? I kan også tage problematikken med en installatør, som sikkert har nogle tricks i ærmet for jeres situation. Lad mig endelig høre, hvad i har fundet ud af.

      – Mads

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    2 × 3 =