I dette indlæg vil vi dække emnet luft til luft varmepumpe. Det er den type af varmepumpe, som de fleste vælger til deres sommerhus, hvis ikke det skal benytte sig af varmt vand, men kun pumpe varme i luften. Altså skabe et bedre indeklima i sommerhus eller bolig. Foruden af skabe et godt indeklima, så kan en god luft/luft pumpe give dig mere plads i økonomien. Da denne varmepumpe kan spare dig mange penge årligt ift. andre energikilder.

I dette indlæg kan du blive meget klogere på hvad denne varmepumpe kan gøre for dig og hvorfor du bør overveje enten en luft til luft eller anden type. Ved du allerede nu er du er på udkig efter denne type, men bare mangler det bedste tilbud på en luft til luft varmepumpe, så klik herunder.

Introduktion til en luft / luft varmepumpe

Lige som de fleste andre varmepumper består en luft til luft varmepumpe af en udedel og en indedel. Udedelen har til formål at give den energi som din luft til luft varmepumpe skal bruge via. luften. Dette princip er præcist det samme som ved de fleste luft til vand varmepumper, som du kan læse mere omkring hvordan fungerer her.

De gode luft til luft varmepumper hjælper dig med at få varme inde i huset. Du får denne varme inde i huset ved hjælp fra luften uden for. Denne luft bliver suget ind i dit hjem efter at den har været igennem kompressoren, der laver varmen til huset. Altså bliver luften der er udendørs omvekslet til varme, som du kan benytte dig af med glæde inden døre.

Hængende på væggen ses en Panasonic vz9ske luft til luft varmepumpe. (Artiklen fortsæter under billedet)Panasonic VZ9SKE i sommerhus Foto: aircon.panasonic.eu

En god luft til luft varmepumpe består ganske enkelt af to forskellige dele. Den ene kaldes en indedel. Denne del sidder inde i huset og spreder varm luft ud til alle husets rum. Denne sidder ofte centralt placeret i et hus for at skabe den bedste cirkulation i rummene. Ligeledes er der en udedel. Udedelen sidder, som ordet hentyder, uden på huset. Det er denne del, som tager luften ind og konverterer dette til varme, som kan benyttes inde i huset.

Men hvordan fungerer en luft til luft varmepumpe?

Det er faktisk ikke så kompliceret, hvis at man blot deler det op i små dele. Som tidligere nævnt i denne artikel, så består luft/luft varmepumpen af en ude- og indedel. Disse to dele bliver forbundet med nogle komponenter, som er det der skaber varmen i huset. Disse komponenter består af kølerør, styringskabel og selvfølgelig strøm.

I udedelen sidder der en blæser, som hjælper kompressoren til at trække varmen ud af luften. På den måde kan denne samle varmen. Herefter videre gives det til indedelen, som videregiver varmen til indeklimaet.

Selve udseendemæssigt består pumpen af en kasse der siden udenpå huset, og en kasse der hænger inde i huset, det ligner de airconditionanlæg man ser i de mere varme lande. Denne type af varmepumpe består igen ligesom de to andre typer, nemlig af fire komponenter, som er dem der står bag processen. Kølevæsken fordamper i denne situation i udedelen og bliver til væske i indedelen, de to dele er forbundet af tynde rør. Denne væske er den som afgiver varmen. Selve pumpen skal være forbundet til strøm.

Processen i en effektiv luft til luft varmepumpe.

Udedelens blæser trækker luften ind igennem fordamperen. Ved hjælp af fordamperen trækkes varmen fra luften over i kølevæsken. Når kølevæsken har optaget denne varme trækkes det igennem kompressoren. Kompressoren øger temperaturen ved at hæve trukket og føre kølevæsken igennem en dysse. På den måde øges temperaturen ved hjælp af at komprimere væsken.

Når varmen føres videre til indedelen kommer dette til kondensatoren. I kondensatoren kondenseres kølevæsken. Den kondenserede væske frigiver varme, som bliver blæst ud i rummet.

Du kan se i videoen her, som er lavet af NaturvarmeVest, hvordan luft/luft varmepumpen fungerer

Støjer en luft til luft varmepumpe?

Det er vigtigt at forhøre dig hos din installatør omkring dette. Det er nemlig utrolig vigtigt for din livskvalitet. Det værste ville være at have en varmepumpe hængende inden for som støjer en del. Du kan også selv læse dig frem til det på de fleste varmepumper. Kig efter hvor mange dB, som pumpen afgiver. Jo højere jo værre er det.

Ligeledes skal udedelen heller ikke støje for meget på en sommeraften. Det er derfor en god ide at nævne dette, når du får lavet et tilbud. Altså at varmepumpen skal være så lydløs som muligt. Uanset hvilken varmepumpe du får, skal du så vidt det er muligt prøve at undgå, at denne er placeret omkring terrassen.

Luft/luft – Derfor er det en effektiv energikilde!

Luft til luft varmepumpen er utrolig effektiv til hjem, der benytter sig af varmekilder der er drevet af el. Det kunne fx være elradiatorer, varmeblæsere eller lignende. Benytter du sådan en type kilde, så er denne type varmepumpe lige noget for dig. Så læs du endelig videre.

Denne type pumpe er aldeles effektiv der afgiver enormt meget ydelse pr. Brugt kWh el. Der kan gives helt op til 4 kWh varme pr. kWh el. Hvilket, hvis man skulle være i tvivl, er fornuftigt til de fleste. Foruden dette er spændingen. Det er altså derfor at denne varmeressource er super funktionel og god til at erstatte den almindelige el-radiatorer eller lignede.

For at give et konkret eksempel herpå kan man kigge på de fleste elradiatorer fra et givent bygge marked. Der er selvfølgelig det billigste valg, som yder omkring 0,2-0,5 kWh. Du kan derimod også finde nogle ganske pæne LCD display elradiator eller en elradiator som kan yde mellem 1-2kWh. Jeg skal ikke lyve og sige at disse ikke også bliver solgt.

Selv har jeg give mange kunder sådan en med under armen fra min tid i BAUHAUS belysningsafdeling. Men jeg må også indrømme, at der er mange, som har nøjes med lidt mindre. De har altså lavet en halv løsning. Det har ikke altid være en løsning, som har dækket deres behov. Hvilket er ærgerligt. For jeg er overbevist om, at de kunne have gjort det mere økonomisk for dem selv, hvis at de havde lyttet til mit råd.

Økonomisk bedste valg frem for elvarme / elradiator vs varmepumpe

Benytter du dig på nuværende tidspunkt af elvarme i hjemmet, igennem el radiatorer eller lignede. Jamen så er en billig luft til luft varmepumpe lige noget for dig. Dette er nemlig det bedste alternativ, som vil give dig flere penge på bundlinjen, sidst på året.

Du skal dog huske at vælge en varmepumpe af god kvalitet for at kunne spare penge. For ikke at gemme hvor meget energi, du spare miljøet for. Tjek derfor altid efter et godt energimærke på din luft til luft varmepumpe. På den måde løfter du læsset på din pengepung og miljøet. Det er vigtigt, fordi at du kun ville mærke denne forandring, hvis der er en høj ydeevne.

Det hænger sådan sammen, at det er tungere økonomisk at varme et hus op fra nul. Her tænker jeg på sommerhus eller kolonihavehus. Det er derfor en god ide, at holde sommerhuset på omkring 8 grader i vinter perioden. Det kunne jo være du skulle et smut forbi til jul. Men det holder også dit sommerhus ved lige. Varmen holder frost og kulde ude og det gør dit sommerhus mere tilfreds. Du undgår nemlig frostskader eller værre.

Installation af en varmepumpe

Processen er faktisk hurtig og nem, hvis at man har prøvet det før. Det skal dog nævnes, at dette skal udføres at en autoriseret person. Men det er ikke så galt som du tror! Selv tænkte jeg, at det ville man da sagtens kunne klare selv.

Det var først, da jeg vidste at installationen ofte er indregnet i prisen. At jeg tænkte ”det er slet ikke pengene eller tiden værd, at gøre det selv”. Jeg kunne dog forstille mig, at der alligevel sad en ”Gør det selv” mand eller kvinde derude, som stadig tænker at den må kunne klares selv. Fred være med det. Det skal dog nævnes – Det er på eget ansvar og enlig imod loven.

Nok om det og videre til installationsdelen! Som du måske ved med en luft til luft varmepumpe, så består denne jo af to dele. Hvoraf den ene skal installeres udendørs og den anden inde i huset. Hvilket jo giver god mening. Disse kaldes ude- og indedelen, hvis man kunne have lyst til at gøre sig klog over for håndværkeren eller familien.

For at forbinde de to dele, skal der bores et hul igennem husmuren. Dette gøres kun for at kunne få alle rør ind i huset. Dette giver jo forbindelse mellem de to dele.

Man kan enlig placere de to dele som man vil. Delene behøver nødvendigvis ikke at sidde på samme mur. Det kan, som tidligere nævn, være en utrolig fornuftig idé, at placere varmepumpens indedel centralt i huset. På den måde får man mest glæde af varmen, som den udgiver.

En god varmepumpe bliver installeret, sådan at varmen blæses ned mod gulvet. Dette gør man da varmen vil sige op i alle tilfælde. Dermed får du altså en bedre luftcirkulation i dit hus, men du gør også din varmepumpe effektiv. Placer din varmepumpe i cirka halvanden meters højde for at få den bedste effekt.

I forbindelse med installation, skal du huske følgende

Når du får installeret en varmepumpe i dit hus er det vigtigt, at du husker at oplyse de forskellige myndigheder omkring installationen. Dette er ikke noget, som installatøren gør for dig. Dette er for eksempel også en af grundene til, hvorfor at det er så vigtigt at få en autoriseret til at udføre denne installation for dig. Det går nemlig nemmere ind hos registrene. 

 • Man skal melde til BBR-registeret at der er sket en ændring i forhold til varmekilder i huset. Dette kan være afgørende, hvis at du skal sælge dit hus på et givent tidspunkt. Foruden dette er det også lovpligtigt, som ejer af huset. Hele processen med dette kan du læse mere om her. Tryk her.
 • Du skal foruden dette underrette dit forsikringsselskab, at er blevet fortaget en ændring. Det er vigtigt, da det kan give økonomiske ulempe, hvis ikke dette gøres.
 • Derudover kan du gøre det økonomisk positivt for dig selv, hvis at du melder til dit energiselskab at der er sket en ændring. Ændringen i varmekilden kan nemlig give dig en reduceret elafgift, fordi din varmepumpe er mere økonomisk. Læs mere om tilskud ved at trykke her.

Luft til luft – Den perfekte varmepumpe til sommerhuset

Luft/luft varmepumpen er sammen med luft til vand varmepumpen en af de mere populære varmepumper til sommerhuset.

Denne er populær da den ved hjælp af et lavt energiniveau kan udvinde meget varme.  Varmepumpen er ligeledes et populært sommerhus valg, da den kan holde en stabil temperatur om vinteren. Men denne kan altså også fungerer som en aircondition om sommeren. Det betyder altså at varmepumpen kan give et godt indeklima om sommeren, så vel som vinteren.

Oven i alt dette kan du kombinere din varmepumpe med en sms fjernstyringsfunktion. Dette betyder altså, at du kan tænde for varmen inden du tager op i sommerhuset. På den måde kan hyggen begynde med det samme.

Fordele ved en luft-til-luft varmepumpe:

 • Et godt alternativ til brændeovne og el-radiatorer i specielt sommerhuse.
 • Er en god varmekilde i sommerhuse.
 • Den er billig og forholdsvis nem at installere.
 • Der skabes luftcirkulation i rummet/huset, idet varmen spredes ud i luften.
 • Der skal ikke være installeret radiatorer.
 • Nogle varmepumper er med indbygget aircondition, som kan være brugbart om sommeren.

Ulemper ved en luft-til-luft varmepumpe:

 • Varmen kan have svært ved, at sprede sig fra rum til rum, afhængig af størrelsen på huset og rummene.
 • Denne type af varmepumpe kan ikke opvarme vand, til vandhane og bad.
 • Denne type af varmepumpe er meget påvirket af temperaturen udenfor, og det kan være nødvendigt med back-up varme.
 • Varmeregningen bliver ikke nødvendigvis mindre, især ikke hvis varmepumpen skal varme huset op på 16 grader eller mere.
 • Varmeregningen kan endda blive højere, hvis man benytter aircondition funktionen om sommeren.
 • Indedelen støjer, dette kan være et irritationsmoment.
 • Det kan føles som træk, når der bliver blæst varmt luft ind i huset.

Læs om luft til vand varmepumpen her. 

Findvarmepumpe anbefaler:

Vi anbefaler alle, der er på jagt efter de bedste tilbud på en luft til luft varmepumpe, at få uforpligtende tilbud. På den måde sikrer du dig at sammenligne flere priser helt gratis.
Vi har fundet de to bedste og mest troværdige løsninger, som vi kender til.

På den måde kan du i alt samle 6 uforpligtende tilbud gratis.

Vi anbefaler, at ansøge dine gratis og uforpligtende tilbud i god tid, da det giver dig et bedre overblik og ro i maven.