3 min. læsning (cirka)
3.7/5 - (6 votes)

Når man snakker om Fjernvarme, så er der også nogle, der stiller spørgsmålstegn til om en varmepumpe er en bedre energikilde. Det gør de selvfølgelig, fordi de gerne vil spare penge, men i mange tilfælde gør de det også, fordi at gerne vil have en mere miljøvenlig energikilde.

En varmepumpe bruger på en lille smule strøm og derfor er der tale om en effektiv energikilde. Derudover bruger den kun strøm, som er skabt af dens egen udedel.

Det vil sige at en varmepumpe modsat Fjernvarme er en mere miljøvenlig opvarmningsmetode. I hvert fald i mange tilfælde. I nogle tilfælde vil der også være tale om en mere besparende energikilde.

Indhold

Hvad er fjernvarme?

Fjernvarme er en af de mest anvendte varmeformer i Danmark. Faktisk så har 62% af danske hjem fjernvarme i hjemmet.

Prisen for varmeformen fjernvarme er omkring 35.000 kr. For en ganske almindelig dansk familie i en hustand på omkring 140 kvm, så skal man regne med en gennemsnitspris på 15000kr.

Fjernvarme er ikke den bedste varmekilde for miljøet. Hvordan kan det være, at det ikke er det? Jo, det er det ikke, da der bliver produceret fjernvarme ved hjælp af fossile brændstoffer, biomasse eller affald.

Ved at vælge en varmepumpe, så tilgodeser man helt sikkert miljøet. Det er den bedste løsning, hvis man planlægger at bo i sin bolig i en længere periode, da varmepumpen vil tjene sig selv hjem.

Fjernvarme fungerer sådan, at der løber rør fra din bolig til fjernvarme centeret. Her bliver det varmet op igen.

Hvorfor er en varmepumpe bedre for miljøet?

For at kunne afgøre om en varmepumpe er bedre end fjernvarme i forhold til miljøet. Så er man nødt til at kigge på hvordan energien udvindes fra de to forskellige typer energikilder.

En varmepumpe gør, som tidligere beskrevet, miljøet en tjeneste ved at have sin egen udedel. Med sin egen uddele skaber den energi ved hjælp fra luft eller jord. Denne energi trækkes direkte ind i boligen og du er derfor mere eller mindre selvforsørgende.

Energien skabes på baggrund af en smule strøm der får en blæser til at køre, noget kølemiddel, som bliver komprimeret og en indendørs blæser.

Fjernvarme skabes på værker. Her skabes energien også fra forskellige energikilder som FX vand, solen eller afbrænding af skrald eller forsile brændstoffer. Det skal dog benævnes at Fjernvarmen er godt på vej til at blive omstillet til grønnere løsninger.

Kigger man på de sidste to energiudvindingsmetoder, så er disse bestemt ikke det bedste for miljøet. Afbrænding gør ikke noget godt for miljøet. Det gør sig gældende, hvis der brændes kul, fossile brændstoffer, skrald eller lignende for at skabe fjernvarme. Dette danner massere af Co2, som ikke er godt for atmosfæren.

Hvordan kommer fjernvarme til huset?

Fjernvarme kommer til dit hus igennem rør. Rørene fører nyt varmt vand til dit hus og fører det kolde og brugte vand tilbage til fjernvarmeanlægget. Her genopvarmes det.

På den måde skabes, der et komplet kredsløb. Kredsløbet bygges på, at du betaler penge til fjernvarmeanlægget / energiselskaberne, for at få Fjernvarme.

De forsyner dig hermed med varme igennem de i forvejen liggende rør. Eller installere nogle nye for dig, hvis du ønsker det installeret. Størstedelen af husstande i Danmark har allerede Fjernvarme, da det også har set som en af de mest populære opvarmningsformer.

Har du ikke selv få installeret Fjernvarme så kommer det nok fra den tidligere ejer som fik det installeret.

Hvad skal jeg vælge fjernvarme eller varmepumpe?

Om du skal vælge fjernvarme eller varmepumpe kommer det meget an på om du har en opvarmningsform i forvejen og hvilken det er. Er du nybygger kan det give i mange tilfælde give god mening at få installeret en varmepumpe fra starten.

Årsagen til at det giver god mening er, at du med en varmepumpe samlet set får fremtidens energikilde ind i dit hus. Der er ikke så meget få opvarmningsformer som slår denne energikilde.

I og med at en varmepumpe bliver mere og mere effektive, så får de andre opvarmningskilde også svært ved at følge med. Det kommer dog stadig an på hvad for en opvarmning du skal bruge.

Altså om der er tale om en meget stort hus eller almindeligt hus. Tænk derfor over hvilken varmepumpe, som du vælger at sammenligne fjernvarme med. Der er nemlig stor forskel på om du vil jeg en luft til luft, luft til vand eller jordvarme pumpe / jordvarmeanlæg.

Findvarmepumpe.dk anbefaler:

En standard varmepumpe
Spar penge – modtag flere gode tilbud på din varmepumpe!

Du udfylder én formular med dine ønsker og behov på 2 minutter. Herefter sendes din forespørgsel til maximalt 4 forskellige montører.

Montøerne er opmærksomme på, at levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Gå til spørgeskemaet og hent dine tilbud – det er 100% gratis og uforpligtende.