2 min. læsning (cirka)
5/5 - (4 votes)

Varmepumpernes popularitet og indtræf på det danske marked er steget en hel del i løbet af de senere år, hvilket kommer som et resultat af flere forskellige ting.

Først og fremmest er varmepumpen en særdeles energivenlig varmekilde, da den er særdeles energieffektiv og benytter derved en minimal mængde af ressourcer på opvarmning af boligen.

Af dette følger også, at det er en meget billig måde at sørge for varme på, og varmepumpen kan benyttes som primær såvel som sekundær energikilde i boligen. Montering af varmepumpe er også oplagt i sommerhuse, da de er billige i drift og hurtige til at opvarme sommerhuset.

Det er dog vigtigt at få monteret sin varmepumpe korrekt, og det kan ligeledes også være et projekt, man kan gøre selv. Vær dog opmærksom når du installere, da en montage ikke altid er helt nem.

Her er der flere forskellige ting, man skal have øje for, således montering af varmepumpe foregår korrekt, mens der også er nogle ting ved monteringen, som ikke er lovlige at gøre selv.

Retningslinjer og rådgivning ved gør-det-selv-projekt

I forbindelse med montering af varmepumpe skal man være opmærksom på nogle af de forskellige retningslinjer, der er forbundet hermed. Skal man eksempelvis montere en luft-vand varmepumpe, vil der være både en indedel og udedel.

Udedelen er vigtig at få placeret 5-10 meter fra skellet til naboen, da denne del af varmepumpen kan udgive støj, som naturligvis ikke skal være generende for naboen.

Hvis man har mulighed for at montere den ydre del et andet sted end direkte på murværket, vil dette ofte være at foretrække, da nogle varmepumper udsender nogle vibrationer, som kan give anledning til støj i boligen.

Dette er der dog minimal risiko for, hvorfor man sagtens kan montere den ydre del på selve facaden, hvis ikke der er mulighed for andet. Det anbefales, at man monterer varmepumpen direkte på murværk og eksempelvis ikke direkte på træ.

Det er vigtigt at have et solidt underlag på ydredelen, således den står godt og mindsker rystelserne i ydredelen. De fleste benytter et vinkelbeslag, som kan monteres på væggen, hvorefter det anbefales, at man lægger en betonflise mellem vinkelbeslagets overflade og varmepumpen. Det giver det stabile underlag, hvorigennem rystelserne mindskes.

Andre læste også:
  Tekniske begreber om varmepumper m.m.

Når man skal vælge beslag til udedel og indedel, er det vigtigt at vælge vibrationsisolerende beslag, som altså kan mindske støjen i form af eksempelvis gummifødder.

Det kan ydermere være en fordel at undgå at montere rør direkte på væggen, hvorfor det kan være en fordel med gummibelagte beslag, som er vibrationsisolerende, hvormed støjen nedsættes.

Sikkerheden i at bruge en installatør

Det er dog ikke alle ting ved installationen, man må gøre selv, da samlingen af delene skal udføres af en autoriseret installatør. Derudover kan der også være tvivl om, hvis fejl det er, såfremt der måtte opstå problemer med varmepumpen, hvis man selv har udført store dele af montagen. Derudover kan man uden erfaring heller ikke montere varmepumpen optimalt i forhold til placering, rørledning mv.

Derfor er der en større sikkerhed forbundet ved at lade professionelle om installationen, således der ikke er tvivl om, hvem der er ansvarshavende, og om montering af varmepumpe er foregået efter de forskellige retningslinjer og fungerer optimalt.

Findvarmepumpe.dk anbefaler:

En standard varmepumpe
Spar penge – modtag flere gode tilbud på din varmepumpe!

Du udfylder én formular med dine ønsker og behov på 2 minutter. Herefter sendes din forespørgsel til maximalt 4 forskellige montører.

Montøerne er opmærksomme på, at levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Gå til spørgeskemaet og hent dine tilbud – det er 100% gratis og uforpligtende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

fifteen + 19 =