Når det kommer til installation og vedligeholdelse af varmepumper, er det vigtigt at overholde de gældende regler og lovkrav. Læs vores artikel for at få en oversigt over de vigtigste regler og krav, som man skal overholde for at sikre optimal drift og opretholdelse af garanti på din varmepumpe.
Indhold
Oprethold garantien for din varmepumpe luft til luft
For at sikre, at din luft-til-luft varmepumpe fortsat er dækket af garanti, er det vigtigt at overholde nogle lovkrav, som er sat af Arbejdstilsynet i Danmark.
Arbejdstilsynet har etableret regler for installation og vedligeholdelse af varmepumper for at sikre, at de fungerer korrekt og sikkert. Først og fremmest skal varmepumpen installeres og idriftsættes af en kølemontør og et firma, der er godkendt af KMO. Dette er for at sikre, at varmepumpen er installeret korrekt og fungerer optimalt.
Varmepumpen skal også være tilsluttet til en 230V stikkontakt med jord. Dette er for at sikre, at varmepumpen får den korrekte mængde strøm, og at der ikke opstår sikkerhedsproblemer.
Hvis varmepumpen indeholder mere end 1 kg. kølemiddel, skal der udføres et årligt serviceeftersyn i de første 4 år. Dette er for at sikre, at kølemiddelet i varmepumpen forbliver i god stand, og at der ikke er nogen lækager.
Bliver min varmepumpe ulovlig i fremtiden?
En anden måde at sikre sig, at ens varmepumpe ikke vil blive ulovlig i fremtiden, er at undersøge, om den er udstyret med et kølemiddel, der er mindre forurenende og er i overensstemmelse med de nye EU-regler. Dette kan være en god idé, hvis man overvejer at erhverve sig en ny varmepumpe i fremtiden. Det er også vigtigt at undersøge om producenten er i stand til at tilbyde nye kølemidler, når denne skal skiftes. Det er vigtigt at være opmærksom på, at mange varmepumper er udstyret med HFC-baserede kølemidler, som kan skade klimaet, hvis de slipper ud i atmosfæren. Af samme grund står de kølemidler til at blive udfaset på længere sigt på baggrund af en ny EU-forordning, der formentlig vil være klar i nær fremtid.
Regler for varmepumper og støj
Varmepumper kan genere støj, når de er i drift, og det er vigtigt at tage højde for dette, når du vælger placeringen af din varmepumpe. Der findes regler og retningslinjer for støjniveauet fra varmepumper, som du bør overholde for at undgå at genere dine naboer eller øvrige omgivelser.
Støjen fra en luft-til-vand varmepumpe kommer primært fra ventilatoren og kompressoren, som er en del af varmepumpens mekaniske system. Støjniveauet kan variere fra 35 dB op til 55 dB eller derover, afhængigt af typen af varmepumpe.
Reglerne for støj mod skel til naboerne er normalt 45 dB i dagtimerne og 35 dB om aftenen og om natten for parcel- og rækkehuse. Det er vigtigt at tjekke de specifikke regler i din kommune, da de kan variere. For at minimere støjgenerne, bør du placere din varmepumpe så langt væk fra skellet som muligt. Det kan også være hensigtsmæssigt at opsætte et hegn eller buske omkring varmepumpen for at reducere støjniveauet mod naboerne.
En tommelfingerregel for at bestemme den optimale afstand fra skellet til varmepumpen er at for hvert 2 meter øges afstanden, reduceres støjniveauet med 5 dB. Så hvis din varmepumpe generer 45 dB støj, vil en afstand på 4 meter reducere støjniveauet til 35 dB. Det er vigtigt at tage støjreglerne i betragtning, når du vælger placeringen af din varmepumpe, for at sikre at det ikke generer dine naboer eller omgivelserne.
Findvarmepumpe.dk anbefaler:
Spar penge – modtag flere gode tilbud på din varmepumpe!
Du udfylder én formular med dine ønsker og behov på 2 minutter. Herefter sendes din forespørgsel til maximalt 4 forskellige montører.
Montøerne er opmærksomme på, at levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.
Gå til spørgeskemaet og hent dine tilbud – det er 100% gratis og uforpligtende.