1 min. læsning (cirka)
5/5 - (1 vote)

COP står for Coefficient Of Performance. Dette er en af de vigtigste begreber om varmepumper. Det er et forhold mellem den varme, som varmepumpen leverer, og den elektriske energi, den bruger til at drive kompressoren. Jo højere COP-tal, jo mere effektiv er varmepumpen.

COP kan variere afhængigt af flere faktorer, såsom omgivelsestemperaturen, isoleringen i bygningen og brugsmønstret. Derfor kan COP-tallet for en varmepumpe være forskelligt i forskellige klimaer og bygninger.

I Danmark er der et krav om, at varmepumper skal have et minimum COP-tal på 3,6 i opvarmningstilstand ifølge bygningsreglementet. Dette sikrer at varmepumperne er energieffektive, og at de kan hjælpe med at reducere CO2 udledningen og besparelse på energiomkostninger.

Det er vigtigt at bemærke, at COP kun er et gennemsnitstal, og det kan variere afhængigt af flere faktorer, såsom omgivelsestemperatur, isolering og brugsmønster. Derfor bør man undersøge den specifikke varmepumpe og dets specifikationer, før man køber den.

Man kan sammenligne en typisk el radiator og en varmepumpe solgt i Danmark for at lave en nem og hurtig sammenligning af virkningsgrad. I Danmark skal en varmepumpe som lovkrav sælges som klasse A på energiskalaen ENERG fra EU. Det vil altså sige at denne som minimum har en virkningsgrad på 3,6, men mange forhandlere sælger også varmepumper med en virkningsgrad på 4 for at være mere konkurrencedygtige.

Dette vil altså sige at når du tilfører 1 kilowatttime (kWh) til din varmepumpe yder den som minimum 3,6 kilowatt varme. Tilfører du så derimod én kilowatttime (kWh) til en typisk el radiator, så får du også som minimum én kilowatttime (kWh) varme fra denne.

Når du kender COP kan man efterfølgende beregne SCOP.

Andre læste også:
  Love og regler for varmepumper

Findvarmepumpe.dk anbefaler:

En standard varmepumpe
Spar penge – modtag flere gode tilbud på din varmepumpe!

Du udfylder én formular med dine ønsker og behov på 2 minutter. Herefter sendes din forespørgsel til maximalt 4 forskellige montører.

Montøerne er opmærksomme på, at levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Gå til spørgeskemaet og hent dine tilbud – det er 100% gratis og uforpligtende.