Når du efterisolere kan du nedsætte dit varmetab i din bolig, men synes du også det er svært, at varme ordenligt op i din bolig, så kan det være en rigtig fornuftig ide at efterisolere denne. Svamp og råd har ligeledes sværere ved at vinde frem, når din bolig er efterisoleret. Det kan også forbedre indeklimaet, fjerne kuldebroer og ikke nok me det, så kan det øge værdien af dit hus. Efterisolering kan med andre ord spare dig for en masse penge. Læs hvordan her i indlægget.
Indhold
Hvad er efterisolering
Efterisolering er typisk brugt i ældre huse hvor der er brugt ældre eller slet ingen god isolering. Enten er den isolering ikke nær så god, som den der bliver produceret i dag eller er blevet slidt og ikke opretholder den samme effekt som førhen. Efterisolering foretages kun når huset er bygget, det er derfor ikke en proces der sker i opbygningen af et nyt hus. Efterisolering kan foretages stort set alle steder i et hus, dog er det typisk ved vinduer, tag og vægge.
De materialer man kan benytte til efterisolering er mineraluld, som er den mest brugte, her findes der både glasuld og stenuld. Dog kan man også benytte andre isoleringsmaterialer herunder flamingo samt granulat, papiruld, polystyren og Perlite, de fire sidst nævnte er typisk benyttet til en standard hulmursisolering, som er én form for efterisolering. Der kan dog også benyttes mere alternative isoleringsmaterialer som kan være træfibre, der oftest benyttes i vægge, men også hørfibre som bruges til isolering af lofter og træskeletkonstruktioner, derudover kan der også benyttes hampefibre, som er måtter eller ruller, som benyttes til en standard loftisolering, træskeletkonstruktioner og hulmursisolering. Læs alt omkring isoleringsmaterialer her.
Typer af efterisolering
Som nævnt kan man efterisolere stortset alle steder i et hus, der er dog to steder i et hus som er de mest benyttet, dette er hulmursisolering og loftisolering. Grunden til at netop disse to typer oftest er benyttet, skyldes at de er de mest effektive løsninger, oftest billigste også er det her varmen typisk i første omgang suser ud.
Efterisoler med hulmursisolering
Hvad er hulmursisolering? Godt spørgsmål! Hulmursisolering er når man vælger at isolere ens hulmure. Dette gør man oftest, idet netop vægge er det svageste punkt i forhold til spild af varme. Hulmursisolering blev først vedtaget ved lov i 1980’erne, huse før dette havde derfor ikke hulmursisolering. Derfor er det typisk huse som er bygget før 1980’erne, som har behov for en hulmursisolering. Dog kan huse med en allerede eksisterende hulmursisolering, også have behov for en ny, fordi den kan være slidt eller materialet kan være forældet.
En hulmur er det mellemrum, som er imellem den inderste og yderste væg, og det er så muligt, at fylde denne hulmur med isolering. Selve hulmursisolering skal foretages af en professionel, den professionelle borer nogle huller i fugen uden på huset, og igennem dette kan han blæse isoleringsmateriale ind i hulmuren. Når dette er gjort, lukker han hullet til igen, og efter nogle dage kan man ikke se hullerne mere.
De typiske materialer man benytter til hulmursisolering er: stenuld (typisk rockwool), glasuld, papiruld, træfiber og flamingoisolering. Materialet er altid i granulat, så det er lettere at blæse ind i muren.
Hvad koster hulmursisolering?
I forhold til hvad det er muligt, at spare på sin varmeregning kan hulmursisolering gøres forholdsvist billigt. Jo større et hus jo dyrere vil prisen naturligvis også være, derudover afhænger det også af valg af isoleringsmateriale. Umiddelbart så vil man kunne komme til at betale mellem 5.000kr – 20.000kr, eller det der svarer til 110kr – 170kr pr. kvadratmeter. Det afhænger naturligvis også af, om det er en efterisolering af hulmursisolering eller en helt ny hulmursisolering. Hvis vi så sætter det op overfor hvor meget man kan spare på sin varmeregning, som estimeres til at være omkring 3.000kr – 7.000kr, så er denne hulmursisolering jo hurtigt tjent ind. Derudover skal man huske på, at hulmursisolering også hører under håndværkerfradraget, så her der også penge at spare.
Se mere omkring efterisolering af hulmuren i videoen herunder:
Efterisoler med loftisolering
Før eller siden vil en efterisolering eller isolering af loftet være en god investering. Dette skyldes, at varme søger op ad, og er ens loft så ikke isoleret, så vil varmen suse udenfor, i stedet for, at blive inde i huset og skabe varme derinde. Energistyrelsen anbefaler, at man som husejer vælger at loftisolere, dette skyldes blandt andet miljøet, men også for forbrugerens egen pengepung, hvor man antager at udgiften der følger med at loftisolere vil være tjent ind igen indenfor 5-6 år afhængig af loftets størrelse.
Typer af loftisolering
Der findes to måder hvorpå man kan loftisolere, uagtet hvilken type du vælger skal der ligges 300-400mm isolering. Den ene metode er isoleringsgranulat, som blæses ind i loftet med en indblæsningsmaskine, dette kan kun udføres af professionelle. Fordelen ved denne type er, at granulat ligger sig i et tæt lag og går ned i alle revner og sprækker, og dermed undgår du kuldebroer. Dette er den billigste metode, hvis du ved, at du vil have professionelle til at udføre arbejdet.
Den anden metode er, at ligge et lag af isoleringsmåtter/isoleringsbatts/isoleringsruller, disse måtter findes i mange forskellige størrelser. Fordelen ved disse måtter er, at de er nemme at håndtere, man behøver ikke professionel og det vil være den billigste løsning, hvis du vælger at ligge det selv.
Hvad koster loftisolering?
Dette svinger naturligvis i forhold til hvor stort et område der skal isoleres, og om der er tale om efterisolering og i så fald hvor gammel den eksisterende isolering er, eller om der er tale om en helt ny isolering.
Tager vi et gennemsnitshus i Danmark, så skal der isoleres 120kvm, og er der tale om efterisolering, så trænger disse huse typisk til 200cm. Dette vil koste kr. 13.500, dette er en forholdsvis stor sum penge på kort sigt, men hvis man vælger at kigge lidt længere frem til omkring 5-6 år, så kan disse penge være tjent hjem igen alene på varmeregningen.
Der findes naturligvis også andre metoder og steder at efterisolere end kun hulmursisolering og loftisolering. Nedenfor har vi listet to styks, som vi også mener er relevante eller gode steder at efterisolere i ens hus/sommerhus.
Efterisolering af ydervæg
Af og til er hulmursisolering ikke nok eller også er hulmursisolering ikke en mulighed, her kan et alternativ være efterisolering af ydervæg enten indvendig eller udvendig.
Her er en video omkring efterisolering af en tung ydervæg
Udvendig efterisolering af ydervæg
Udvendig efterisolering kan være en fornuftig løsning til gamle huse hvor der er massive ydermure. En udvendig efterisolering er god mod kuldebroer og er meget effektiv mod utætheder. Man skal naturligvis være opmærksom på, at ved en udvendig efterisolering vil facaden ændres. Man kan nemlig efterisolere ydervæggen udvendig på to måder. Enten kan man vælge, at pudse en hård isoleringsplade, som man vælger at sætte direkte på den allerede eksisterende ydervæg. Det er en god idé at efterisolere ydervæggen og soklen på samme tid.
Her kan der vælges et farvet puds, så man kan undgå at male væggen efterfølgende. Dermed vil man opnå et nyt udtryk med en pudset facade og eventuelt ny ”malet”. Derudover er det også muligt at montere stolper eller lægter, som placeres uden på den allerede eksisterende ydervæg, her tilføjes isoleringen imellem skellettet, her afsluttes der med en let facadebeklædning.
Muren kan blive tykkere
Når man vælger, at efterisolere ydervæggen, så skal man være opmærksom på, at muren vil blive tykkere, dette betyder, at vinduer og døre vil komme til, at sidde længere inde i murhullerne. Dermed kan det være en fordel, at trække vinduerne ud, samt taget og forlænge udhænget. Der er flere fordele ved, at vælge netop denne efterisoleringsform herunder, at det er 30% mere effektiv at efterisolere ydervægge udvendigt end indvendigt, boligarealet indenfor forbliver det samme, facaden bliver renoveret så den holder bedre, man kan bo i boligen imens arbejdet står på og inden indvendige installationer skal flyttes eller fjernes.
Udvendig isoleringen af ydervægge er dog en del dyrere end hulmursisolering, hvor det kan komme til at koste op imod kr. 2000 pr. m2 facade. Det kan dermed godt komme til, at koste mellem kr. 100.000 – 250.000. Du kan derimod forvente, at kunne spare mellem kr. 10.000 og 20.000 på din varmeregning årligt.
Indvendig efterisolering af ydervæg
Som nævnt, kan man også vælge at foretage en indvendig isolering af ydervæggen. Dette vælger man som oftest, hvis det ikke er muligt at udføre hverken en hulmursisolering eller en udvendig isolering af ydervæggen. Med indvendig isolering skal man dog være meget påpasselig, og det bør ikke være ens første valg når det kommer til efterisolering. Dette skyldes at det er den mindst energibesparende og effektive løsning. Dette skaber en større risiko for skimmel og svamp. Hvis det dog bliver udført korrekt vil det naturligvis betyde, at man bibeholder husets facade modsat udvendig isolering, derudover skaber det et varmt og forbedret indeklima.
En udfordring ved indvendig efterisolering af ydervægge, er blandt andet også at eventuelle radiatorer skal fjernes, og at arbejdet bliver udført indenfor, og man derfor skal flytte ud af det rum, som arbejdes i. Derfor er ventilation også ekstrem vigtig under processen, så eventuelle partikler og farlige stoffer ikke bliver i rummet, men bliver suget med ud, så der er naturligt luft i rummet.
Sådan udføres den indvendige isolering
Indvendig isolering bliver udført med isoleringsmåtter, som placeres gipspladser som er monteret på træ- eller stålskelet. Først bliver indervæggen renset grundigt, dernæst opbygges enten træ- eller stålskelet og her bliver det første lag af isoleringen monteret på selve skelettet. For at undgå fugt i væggen skal der benyttes dampspærre eller –bremse, dette afhænger af isoleringstype. Dernæst bliver der monteret et ekstra lag af isolering, og dernæst sættes væggen op af gipsplader.
En anden ulempe ved indvendig isolering er, at rumarealet bliver en anelse mindre, og det eventuelle el- og varmeinstallationer skal flyttes. Derudover kan der lettere opstå kuldebroer, hvor der kan være træk.
Denne form for isolering er en smule billigere end en udvendig isolering, idet prisen vil ligge på kr. 1.000 pr. m2 væg, dermed vil udgifterne til denne isolering typisk være tjent hjem indenfor 10-20 år. Der er en del farer ved, at foretage en indvendig isolering, men er dette den eneste mulighed, kan det bestemt anbefales at få foretaget denne form for isolering, derudover er det også den letteste og mest simple metode.
En skråvæg kan være svær at have med at gøre. Derfor kan du se videoen her om indvendig isolering af skråvægge
Efterisolering af sommerhus
Sommerhuse er tit dårligt isoleret, fordi de er opført i træ, og har dårlig eller ingen isolering på loftet. Dermed kan en investering i en efterisolering af dit sommerhus være meget fornuftigt, for dit indeklima, din pengepung og din sundhed. Efterisolering af sommerhuse kan foregå flere forskellige steder, blandt andet i ydervægge, gulve, lofter og hulmursisolering. Hulmursisolering vil være den mest fornuftige, hvis der er mulighed for dette, dog kan dette være svingene fra hus til hus, så få altid en ekspert til at vurdere det.
Efterisolering af gulv over krybekælder
Når du efterisolerer et gulv over en krybekælder vil du opleve en bedre varme i gulvet. Som kan gøre det dejligt behageligt at gå på. Det betyder, at du ikke længere skal døje med kolde tår en søndag morgen, som mange sætter pris på. Hvilket er meget forståeligt, hvis du spørger os.
Det kan være svært at isolere over en krybekælder. Der kan opstå problematikker, såsom fugt i krybekælderen. Derfor bør du ikke bruge mere end 150 mm isolering. Det er faktisk 150mm isolering, der anbefales.
Efterisoleringen af en krybekælder sker som ofte fra krybekælderen af. Det er her vigtigt at kigge efter svamp, som kan have været opstået pga. uventet fugt.
Det er vigtigt at der er udluftning i krybekælderen, da det leder den fugt væk, som der altid vil opstå lidt af i en krybekælder.
Der laves ofte et hulrum mellem gulv og krybekælder. Dette gøres med dampspærre og vindspærre. Det er mellem dampspærren og vindspærren hvor hulrummet opstår. Vindspærren er nederst mod krybekælderen og dampspærren er øverst mod gulvet.
Det kan være nødvendigt, at få udboret flere riste til din krybekælder. Det kan du se mere om i videoen herunder.
Se casen her for at lære mere:
Vær opmærksom ved efterisolering
Når der efterisoleres, og dette er uagtet hvilken type af efterisolering man foretager sig, skal man være opmærksom på, at alt forløber korrekt, ellers kan man risikere at miste penge fremfor at spare eller ikke opnår det mest effektive resultat. Forkert efterisolering kan nemlig medføre udfordringer med fugt og svamp. En årsag til at der kan opstå svamp eller fugt skyldes ventilation. For når man efterisolere et hus, så fjerner man huset naturlige ventilation, derfor er det vigtigt, at finde en anden metode hvorpå man kan ventilere fugten ud af huset, i visse tilfælde er det nødvendigt med et ventilationsanlæg.
Derudover skal man ikke blive for ivrig efter at efterisolere, der er nogle steder som skal være fri, så der kan komme luft rundt i huset, blandet andet til loftet. En rigtig slem situation kan lede til skimmelsvamp i et hel rum.
Idet at loftisolering og isolering af vægge er de mest benyttede former for efterisolering, vil disse to blive forklaret med eksempler på hvad der kan ske ved forkert efterisolering.
Husk dette når du loftisolere
Ved loftisolering er det vigtigt at fokusere på, at man ikke spære af for alt ventilationen. Her er det vigtigt med en tæt dampspære, er den ikke det, så er det nødvendigt at få lavet en ny. Derudover er det vigtigt, at være opmærksom på, at man ikke benytter for tyk isolering. I samlingen mellemtag og væg, altså tagfoden, skal være fri, ellers kan der ikke komme luft og ventilation oppe på loftet.
Ved efterisolering af vægge herunder en let ydervæg er det igen vigtigt at bruge et dampspærre, hvis man har et ønske om at efterisolere. Der må ikke være to dampspærre, så hvis der allerede er et dampspærre kan det være en god idé at afskaffe denne, hvis den ikke er tilstrækkelig.
Ved efterisolering af en tung ydervæg, vil man her benytte sig af hulmursisolering. Her skal det være professionelle som udfører denne type af isolering og vejleder. Selve vejledningen er enormt vigtigt, ellers kan det medføre frostsprængninger. I visse tilfælde kan muren ikke hulmursisolering, her vil udvendig isolering være et must.
Endnu en gang er det vigtigt at understrege, at det altid er en god idé at få professionel vejledning, ud fra hvordan husets tilstand er og hvordan konstruktionerne er i huset. Denne professionelle vejledning kan give en idé om, hvilken isolering man skal benytte samt tykkelsen på denne isolering, og hvordan denne isolering skal lægges samt eventuelle dampspærre. Det kan også være nødvendigt med en professionel udførelse af denne efterisolering, medmindre man har 100% styr på udførelsen af den.
Skader ved efterisolering
Som nævnt ovenfor er det vigtigt, at være opmærksom på at alt blive udført korrekt når man efterisolere. Ellers kan der opstå skader på baggrund af forkert udført efterisolering, som nævnt ovenfor. I dette afsnit, vil det blive udredt hvilke situationer som kan give skader på huset, hvordan man opdager skaderne og hvilke skader der kan opstå i takt med forskellige isoleringstyper.
Som nævnt er det en god idé at få professionel vejledning, hvis man har et ønske om at få efterisoleret. Dette er en god idé, da efterisolering kan skabe temperaturforskelle, som huset ikke er vant til, hvilket kan skabe fugt- og rådproblemer. Specielt forkert udført dampspærre eller mangel på ventilation kan skabe store problemer for huset og dets udluftning. På længere sigt, kan råd- og fugtproblemer skabe svamp.
Men hvordan opdager man så disse skader hvis uheldet er ude, det behøver ikke nødvendigvis at ske en måned efter efterisoleringen, der kan også flere år før efterisoleringens skader viser sig.
Fugtproblemer kan dog være svære at opdage, men der findes nogle synlige kendetegn.
- Skimmelsvamp, både på ydervæggen og i tagrummet.
- Fugtskjolder på ydervægge.
- Frostsprængninger og fugtaftegninger, som viser sig på husets facade.
- Hvis der er fugtigt i tagrummet og kondens i tagbelægningen.
Disse skader kan opstå grundet forhold i hulmuren, som allerede er til stede inden isoleringen foretages. Dette kan være forhold såsom:
- Formuren er ikke tæt på grund af revner eller huller i murværket og er dermed ikke sikret imod slagregn.
- Defekt eller utætte tagrender som ikke leder regnvand effektivt væk, hvilket påvirker murværket.
- Dårlige murafslutninger ved tag kan give problemer.
- Fugt som stiger op fra jorden, som ikke standses, af en fugtspærre mellem mur og sokkel.
- Fugt der trænger ud i murværket indefra huset, som skabes af huller eller sprækker i bagmuren.
- Mange lag gammel maling, som forhindrer fugt i at trænge ud af facaden.
Hvorfor forekommer dette?
Som nævnt er en forkert udført damspærre en stor synder i forhold til skader kommet af efterisolering. Dette skyldes, at der kan opstå en manglende, utæt, 2 dampspærre grundet uopmærksomhed eller forkert placering af dampspærren. Dampspærren er et uhyrligt vigtigt element, som sørger for at svamp og fugt holder sig ude, derfor er det så vigtigt, at det bliver monteret korrekt, ellers kan det have store konsekvenser.
Når det kommer til loft og tag er det også enormt vigtigt, med et korrekt udført dampspærre. Er dampsærret ikke korrekt udført kan dette medfører at den varme fugtmættede luft mødes med den kolde og tørre luft, dette vil skabe et dugpunkt. Et dugpunkt er hvor luften kondenserer og der skabes fugt.
Det kan være en vanskelig affære, at opsætte dampspærre på loft, grundet sammenskæringer, ovenlysvinduer, ventilationskanaler og skorstene. Dermed kan det være svært, at opsætte et dampspærre på loft og sikre sig at den slutter tæt.
Også ved efterisolering af hulmuren er det uhyre vigtigt, at det bliver udført korrekt, specielt ved indblæsningen af isoleringsmaterialet. Bliver dette ikke blæst ind korrekt, kan puds, tapet eller malingen på den anden side blive flået af, hvis der blot er en utæthed elle revne i bagmuren. I værste tilfælde så kan bagmuren bliver trykket helt ind.
Fordele og gode råd ved efterisolering
Som nævnt er de største fordele ved efterisolere, at det er muligt, at nedsætte varmeregningen, man kan opnå et bedre indeklima, det kan være fornuftigt, hvis dit hus er vanskeligt at varme op, det mindsker risikoen for svamp og råd (hvis det bliver udført korrekt), det fjerner kuldebroer og forbedres energimærket på huset, så vil huset stige i værdi. En stor fordel er også at din varmepumpe pris bliver billigere fordi den kan performe bedre i et godt isoleret hus.
Vær opmærksom på dette når du efterisolere
Når man efterisolere skal man som nævnt være opmærksomme på de skader der kan forekomme hvis efterisoleringen ikke udføres korrekt. Derfor har vi opstillet en række råd, som du kan vælge at tage til dig, for at du kan opnå den mest effektive form for efterisolering, og sikre dig imod de skader der måtte forekomme:
- Undersøg dit hus energimærke, så kan du hurtigt finde ud af, hvor der er behov for at sætte ind og hvor isoleringen fungerer tilstrækkeligt.
- En god idé er altid, at tjekke din hustype, så man er opmærksom på specielle forhold ved netop dit hus.
- Vær opmærksom på Bygningsreglementet, her er der forskellige regler i forhold til isolering.
- I visse tilfælde udsteder producenterne af isoleringsmaterialet en produktgaranti, hvis arbejdet bliver udført af professionelle, så hav dette i dine overvejelser.
- Hvis du hulmursisolerer, så vær opmærksom på at vægge mod uopvarmede rum er velisolerede.
- Rørisolering er en nem isolering, som typisk kan tjene sig ind igen efter kun få år.
- Hvis du benytter mere end 144 kilowatttimer om året pr. kvadratmeter, så bør du efterisolere.
- Står du imellem valget, om du skal udskifte dine varmekilder eller efterisolere, så skal du som udgangspunkt starte med at efterisolere og senere hen kan du vælge, at udskifte din varmekilde.
- Det er en god idé, at starte med at efterisolere der hvor det er lettest fx et let tingængeligt loft.
- Få dit hus hulmursisoleret, hvis det ikke er det i forvejen, pengene tjener sig hurtigt hjem.
- Er dine vinduer ældre end 20år, kan det også betale sig at skifte dem ud.
I visse tilfælde er det en god idé, at undersøge om der er behov for ekstra udluftning, hvis huset skal efterisoleres.
Findvarmepumpe.dk anbefaler:
Spar penge – modtag flere gode tilbud på din varmepumpe!
Du udfylder én formular med dine ønsker og behov på 2 minutter. Herefter sendes din forespørgsel til maximalt 4 forskellige montører.
Montøerne er opmærksomme på, at levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.
Gå til spørgeskemaet og hent dine tilbud – det er 100% gratis og uforpligtende.