Loftisolering er en god investering og før eller siden vil dit hus have behov for det, for at opnå den mest effektive varme og en formindskelse af varmeregningen. Især i ældre huse er loftisolering og generelt isolering en god investering, da disse huse kan have en forældet og nedbrudt isolering, der dermed ikke virker optimalt. Grunden til at loftisolering er ekstra effektivt, skyldes at varme søger op af.
Det højeste punkt på et hus er loftet, og dermed kan loftisolering være med til at begrænse et eventuelt varmetab og i stedet for bruge varmen mere effektivt i for eksempel stuen. Energistyrelsen anbefaler, at man som husejer vælger at loftisolere, dette skyldes blandt andet miljøet, men også for forbrugerens egen pengepung, hvor man antager at udgiften der følger med at loftisolere vil være tjent ind igen indenfor 5-6 år afhængig af loftets størrelse.
I grove træk er isolering med til, at holde varmen inde i huset i stedet for at lade den fuse ud, og du dermed skruer mere og mere op for gulvvarme, radiator eller en anden varmekilde og dermed ”fyrer for fuglene”.
Ved at isolere loftet kan du ligeledes give en ny varmepumpe en bedre chance for, at være effektiv. Hvad end der er tale om luft-luft varmepumpe, luft-vand varmepumpen eller jordanlægget til det hus, så giver det god mening, at have et godt isoleret loft.
Se videoen her omkring efterisolering af loftet
Indhold
Valg af den rette loftisolering
Der er to måder, at loftisolere på, og uagtet hvilken metode du benytter, skal der ligges 300-400mm isolering på. Disse to metoder har hver deres fordele og ulemper. Den første metode er at blæse isoleringsgranulat, man blæser granulat ind med en indblæsningsmaskine, dette kan kun gøres af professionelle. Til et loftrum er granulat specielt effektivt, fordi det ligger sig i et tæt lag og falder ned i alle revner og sprækker, dermed er du sikret i mod eventuelle pletter hvor der kan forekomme kulde. Derudover kan granulat indblæses på allerede eksisterende isolering. Rent økonomisk er denne metode, den billigste metode hvis du ved, at du vil have professionelle til at udføre arbejdet.
Den anden metode er, at man kan lægge et lag af isoleringsmåtter/isoleringsbatts/isoleringsruller. Disse måtter findes i mange forskellige størrelser, dermed er det let at tilpasse lige netop ens eget loftrum. Derudover er de også forholdsvis nemme at håndtere, fordi måtterne ikke giver kulderum. Derfor behøver man heller ikke nødvendigvis en professionel til at udføre arbejdet. Vælger man alligevel dette, vil det være den dyreste løsning. Vælger du derimod at ligge det selv, er dette den billigste løsning for at få isoleret loftet.
Har du i forvejen isolering, som ikke virker tilstrækkeligt, men er i pæn stand, kan du lade dette ligge, gammel isolering fylder typisk 100mm. Er den gamle isolering dog fugtig, hullet, krøllet eller på anden måde medtaget så smid den ud og erstat den med en ny isolering.
Hvor meget materiale skal der bruges – og hvilket materiale?
Start med at måle hvor stort loftrummet er – hvor mange m2. Du skal benytte 1,2 pakke 100m isolering pr. m2 loftsflade. Det vil sige, at hvis loftet er 100 m2, skal du dermed købe 120 pakker. Dette skyldes, at der er 2,5 m2 isolering i en pakke med 100mm tykke isoleringsmåtter. Dette betyder, at pr. m2 skal man bruge 0,4 pakke.
Men hvilket materiale skal du så bruge? Der findes mange forskellige typer af materiale og er du i tvivl, så kontakt en professionel, da de kan fortælle dig lige netop hvilket materiale der passer til dine behov. De to mest klassiske materialer er mineraluld og plast, disse to materialer er dem der bliver benyttet oftest. De har begge to en høj isoleringseffekt.
Mineralulds fordel er, at det er let at arbejde med og kan holde til op i mod 1000 graders varme, det vil sige det kan holde brand ude for en stund. Ulempen ved dette er, at det klør når det kommer i kontakt med huden, og kan derfor være ubehageligt, at arbejde med. Fordelen ved plast er, at det er let at arbejde med og det støver ikke. Dog er det modsat mineraluld yderst brandfarligt og er i den dårligste brandklasse, det vil sige F.
Andre alternative materialer:
- Papirisolering
- Hør
- Træfiber
- Halm
- Perlite
Fordele ved loftisolering
Der findes en række fordele ved at loftisolere:
- Eventuel træk fra loftslem vil forsvinde.
- Der vil ikke være kuldestråling og kuldenedfald grundet kolde lofter.
- Et bedre indeklima.
- Mindre risiko for fugtskader.
- Det er godt for miljøet, idet du nedsætter dit CO2
- Isolering giver bedre lydisolere.
- Bedre salgsværdi ved eventuelt salg, da det giver større værdi.
Et bedre indeklima
En årsag til dårligt indeklima og typisk medfølgende høj varmeregning er dårlig eller ingen isolering. Og specielt et dårligt indeklima kan gå udover ens sundhed og livskvalitet. Det kan være alt fra mindre sygdomme og gener, til alvorlige sygdomme som kræft og hjerte-karsygdomme. Gener kan for eksempel være kløe og røde øjne, men også flere mennesker udvinder astma og allergi grundet et dårligt indeklima
Derfor kan det altså svarer sig, at investere i et bedre indeklima, som automatisk også er en investering i ens sundhed.
Isolering giver bedre lydisolering
I takt med at man isolere for varmen kan man også isolere for noget andet, nemlig lyden. Bor du derfor op af en meget trafikkeret vej for eksempel en hovedvej, eller er byens jernbane placeret lige ved siden af din bolig, så kan isolering altså være en god investering ikke kun for at holde på varmen, men også holde lyde ude. Det kan også være behjælpeligt ved etageadskillelser, da det også her vil nedsætte lyden, og ligesom ved de andre eksempler kan isolering nedsætte lyden med 35%.
Hvad koster loftisolering?
Prisen for loftisolering er naturligvis svingende i forhold til hvor stor et område der skal isoleres. Det er også svingende i forhold til om der er tale om efterisoleringen, og omfanget af denne efterisolering, er det 10, 20 eller 50 år siden der sidst blev isoleret. Eller er det et hus uden isolering, og der derfor skal lægges isolering fra bunden.
Derfor er der en del faktorer der spiller ind i forhold til prisen. Men for at du læser kan få en idé om prisen, kan der opstilles et eksempel. I et typisk gennemsnithus i Danmark skal der isoleres 120kvm.
Er der tale om efterisolering trænger disse huse som regel til 20cm, et sådant eksempel vil komme til at koste kr. 13.500. Dette er naturligvis et greb i lommen, og på kort sigt kan det virke som mange penge, men hvis man vælger at kigge lidt længere frem til omkring 5-6 år, så kan disse penge være tjent hjem igen alene på varmeregningen.
Derfor kan der helt klart argumenteres for, at det er en god investering som kan svare sig, idet det ikke kun nedsætter ens varmeregning, men også skaber bedre indeklima, nedsætter risikoen for svamp, nedsætter ens forbrug af CO2 og en række andre fordele.
Findvarmepumpe.dk anbefaler:
Spar penge – modtag flere gode tilbud på din varmepumpe!
Du udfylder én formular med dine ønsker og behov på 2 minutter. Herefter sendes din forespørgsel til maximalt 4 forskellige montører.
Montøerne er opmærksomme på, at levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.
Gå til spørgeskemaet og hent dine tilbud – det er 100% gratis og uforpligtende.